Корабоплаването по Дунав е ограничено

0
Ниското водно ниво принуждава собствениците и капитаните на кораби да карат по-внимателно
Ниското водно ниво принуждава собствениците и капитаните на кораби да карат по-внимателно Видео: БНТ Русе

Нивото на река Дунав в българския участък е изключително ниско, а водният стълб при Русе днес е 35 сантиметра над условната кота нула.

Павлин Цонев-директор на Агенция за проучване на река Дунав
Наблюдаваме ниски водни количества, които влияят на дълбочините и корабоплаването. В настоящия период водните количества са по-малко от 3000 куб. метра и вече наблюдаваме дълбочини под 2,5 метра. Имаме критични участъци, които се проявяват в различна степен. В момента в района на Батин наблюдаваме дълбочина по-малко от 2,2 дециметра и също в района на Бръшлен.”

Неблагоприятната ситуация с ниското водно ниво принуждава собствениците и капитаните на кораби да карат по-внимателно, което удължава времето за доставка на стоки, предаде БНТ Русе.

Павлин Цонев-директор на Агенция за проучване на река Дунав
"Това, естествено, не е благоприятно за корабоплаването, тъй като ограничава газенето на съдовете и с това намалява скоростта на превозите и ефективността... Преходът, който правят, е със закъснение. Имаше и засядане на кораби.”

Според експертите на Агенцията, лекото покачване на нивото на Дунав, което вече се забелязва, е нетрайно, защото се дължи на повърхностни води. В основните притоци на реката не се измерват такива водни количества, които да доведат до съществено подобряване на корабоплаването-допълват още специалистите.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари