Застрашително се рушат бреговете на Дунав край Русе

0
Речното ниво се понижава, а това създава опасност за риболова и затруднява корабоплаването
Речното ниво се понижава, а това създава опасност за риболова и затруднява корабоплаването Видео: btv.bg

Застрашително се рушат бреговете на река Дунав.

Ерозията понижава речното ниво и затруднява корабоплаването. Тенденцията от последните 30 години за намаляване на водните количества създава опасност и за риболова по реката.

В миналото брегът край Русе е бил укрепван с потопени кораби, но без особен успех. „Реката подкопава пясъка и корабите потъват, така че в момента те се намират на дълбочина, която не им позволява да изпълняват желания резултат”, обясни директорът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав кап. Павлин Цонев, цитиран от btv.bg.

Ерозията в българо-румънския участък създава проблеми и за корабоплаването: „Позволява да се разшири речното легло и по този начин да се намалят дълбочините в участъците”.

Модерна апаратура ще направи анализ на речното корито, за да установи проблемните места. Очаква се до края на годината България и Румъния да изготвят съвместен проект за борба с ерозията по Дунава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук