Кои са трите „бурета с барут“ в Европа?

0
Журналистът на френския вестник Ouest-France Фабиен Казенав изброи регионите на Европа, в които може да започне голяма война
Журналистът на френския вестник Ouest-France Фабиен Казенав изброи регионите на Европа, в които може да започне голяма война

Журналистът на френския вестник Ouest-France Фабиен Казенав изброи регионите на Европа, в които може да започне голяма война.

Както пише авторът, през последните седмици в Европейския съюз се засилиха опасенията, че ще избухне въоръжен конфликт на границите на континента. Според него ситуацията в региона се нажежава заради струпването на хиляди бежанци от Иракски Кюрдистан на границата на Полша и Беларус. Варшава не позволява на мигранти от Близкия Изток да влизат в ЕС: тя е разположила около 15 хиляди войници по източните граници в подкрепа на гранична охрана и полиция.

И двете страни се обвиняват взаимно за миграционната криза, отбеляза авторът. Радикализацията на участниците в конфронтацията може да доведе до случаен инцидент с полските, литовските, латвийските или беларуските военни, предположи Казенав, цитиран от Фокус.

Наблюдателят е убеден, че друга точка на силно напрежение на картата на Европа е границата между Русия и Украйна. В случай на война в Донбас Москва може да защити двете непризнати „републики“ в Донбас. При "катастрофален" сценарий за Киев руската армия ще създаде буферна зона не само за защита на Донецк и Луганск, но и за сигурността на Крим: тя ще се простира чак до Одеса и Приднестровието, се казва в статията.

Изразяват се и опасения относно възможна гражданска война в Босна и Херцеговина (БиХ). През 1995 г. кръвопролитието е прекратено с Дейтънското споразумение, което разделя държавата на Федерация БиХ и Република Сръбска. Тази крехка структура обаче може да бъде нарушена от националистическите настроения в различни части на страната, обобщи журналистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари