Украйна спира износа на ток

0
Според министъра на енергетиката Герман Галушченко, украинският ток е помогнал на Европа да замени руския газ
Според министъра на енергетиката Герман Галушченко, украинският ток е помогнал на Европа да замени руския газ Снимка: Energoatom

Украйна прекратява износа на електроенергия заради ракетните обстрели на енергийни обекти

Това се казва в изявлението на украинския министър на енергетиката Герман Галущенко, публикувано във ведомствената страница във Facebook, съобщава OFFNews.

„Днешните ракетни обстрели, които повредиха производството на топло- и електроенергия, принуждават Украйна да предприеме спиране от 11 октомври 2022 година на експорта на електроенергия, за да стабилизира собствената си енергоистема“, обясняват от министерството.

Украинският ток, който изнасяхме след синхронизирането към ЕС и отделни линии към Молдова и Полша, помогна на Европа да замени руския газ и да запази стабилността на европейската енергийна система.

Дори след спирането на Запорожската АЕЦ, която е под руска окупация повече от 7 месеца, Украйна изпълни задълженията си към европейските партньори по износ на електроенергия.

Но днешният ракетен обстрел, който удари топлогенерацията и електрическите подстанции, принуждава Украйна да спре износа на електроенергия от 11 октомври 2022 г., за да стабилизира собствената си енергийна система

"Именно износът на ток от Украйна помогна на Европа да намали потреблението на руски енергийни ресурси. И затова Русия унищожава енергийната ни система, убива самата възможност за износ на ток от Украйна“, допълва енергийният министър Герман Галущенко.

Заради възможния недостиг на електричество след руските атаки в понеделник, министерството на енергетиката на Украйна призова гражданите да намалят консумацията на електроенергия между 17:00 и 23:00, като през това време избягват да пускат перални машини, ютии, радиатори, съдомиялни машини и прахосмукачки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари