Владимир Путин смени командващия руската армия в Украйна

0
Полша е готова да прати танкове "Леопард" на Киев
Полша е готова да прати танкове "Леопард" на Киев Снимка: TASS / Scanpix

Полша е готова да прати танкове "Леопард" на Киев

Началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов е назначен за командващ Обединената групировка на руските въоръжени сили в Украйна. Генерал Суровикин, наричан още генерал Армагедон, който доскоро беше командващ, става негов заместник.

Освен това за заместници на Герасимов са назначени и главнокомандващият Сухопътните войски Олег Салюков и заместник-началникът на Генералния щаб генерал-полковник Алексей Ким, съобщава руското министерство на отбраната.

В рамките на международната коалиция, която помага на Украйна, Полша е готова да прати рота танкове "Леопард-2" германско производство. Това съобщи полският президент Анджей Дуда на украинския си колега Зеленски в Лвов. Там е и литовският президент, съобщи радио "Свобода", предава вестник СЕГА.

От думите на Дуда следва, че Полша ще съгласува пратката със съюзниците. Преди всичко става дума за Германия - производител на танковете. Представител на германското правителство съобщи, че все още не е получено запитване от Полша.

Ротата се състои от три танкови взвода, всеки от които включва три танка, и танк за управление, т.е. става дума за 10 танка.

От дълго време Украйна моли Запада за танкове западно производство заради по-успешното противодействие на руската армия. Най-често се споменават "Леопард", с които разполагат ред европейски армии. Германските власти подчертават, че решението за танковете не трябва да се взема единично, а в координация на съюзниците в НАТО.

Миналата седмица Германия обеща да прати в Украйна 40 бронирани бойни машини "Мардер". САЩ съобщиха, че ще пратят 50 БМП "Брадли", а Франция - бронирани разузнавателни машини. Решението за пратките е координирано - това е първият случай, когато Украйна ще получи западна бронирана техника.

Днес в Лвов се състоя тристранна среща на лидерите на Полша, Литва и Украйна - страните от т.нар. Люблински триъгълник. Зеленски благодари за помощта и каза, че очаква скоро още една западна страна да прати танкове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Василиса прекрасная
    Дебильчик такой, карасавчик никакой :))
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари