Когато ти съобщят диагнозата и изведнъж ставаш номер 1567

1
В Русе вече има психолог, който работи с болните от рак
В Русе вече има психолог, който работи с болните от рак Видео: БНТ

В Комплексния онкологичен център в Русе вече има назначен психолог, който работи с пациентите, болни от рак.

Специалистите казват, че в борбата с коварното заболяване е важно да съхраним себе си и емоциите си. Както са направили и две жени, с които ви срещаме в следващия репортаж на БНТ.

Точно преди 24 години Милена Попова чува диагнозата рак на гърдата. Тогава тя е бременна и първата ѝ мисъл е какво ще се случи с бебето ѝ. И започва да чете за болестта.

Милена Попова: „Четеш статистика за това заболяване – изведнъж ставаш номер 1567 – ти влизаш в тази статистика. Но човек не трябва да се поддава на това – то си е моментно състояние.“

След първоначалния шок Милена решава, че всеки ден е ценен в борбата с коварното заболяване. Успява да запази бебето си и днес е напълно здрава и горда майка на 24-годишния Филип.

Йорданка Цонева също успява да надвие болестта. Казва, че думите „Имаш рак, който е в почти последен стадий“, не са я сломили, а са се превърнали във вдъхновение за живот.

Йорданка Цонева: „При всяко едно тежко заболяване човек трябва да се амбицира и даде шанс на себе си, защото никой друг няма да му даде този шанс.“

А човек дава шанс на себе си, когато ходи редовно на профилактични прегледи, казва управителят на Комплексния онкологичен център в Русе д-р Камен Кожухаров.

д-р Камен Кожухаров – управител на Комплексния онкологичен център в Русе: „Профилактиката на онкологичните заболявания е предпоставка да бъдат установени в ранен стадий, когато са най-лечими на 100%.“

От месец в Онкоцентъра в Русе e назначен психолог, който помага на пациентите да се справят с тежката диагноза. Защото в борбата с рака, споделят специалистите, най-важно е да надмогнеш страха и да си уверен, че ще оздравееш.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари