Д-р Кожухаров: „Биопсия“ не означава рак

3
Д-р Кожухаров: "Вие сами трябва да поискате да оздравеете"
Д-р Кожухаров: "Вие сами трябва да поискате да оздравеете" Снимка: КОЦ-Русе

Срещаме се с управителя на русенския онкологичен център д-р Камен Кожухаров в неговия лекарски кабинет

Предвидливо графикът му е разчетен, разминаваме се с последната пациентка. Хубава жена, около 40-те, но с притеснено изражение. Веднага питам доктора някой неин близък ли е разстроена, но той не е много словоохотлив. Все пак лекарска тайна е, но вметва докато ни посреща, че всъщност жената е здрава, просто е зле информирана. И някак си разговорът ни тръгва в тази посока – за това че, в модерното ни общество често получаваме толкова много информация, че това неминуемо води до объркване на нашите представи и понятия.

Четенето на различни форуми, блогове и безразборно подбрана информация, може да окаже обезкуражаващо въздействие върху психиката на човека“, категоричен е лекарят. „Ето например, тази русенка, мислела, че има рак, само защото лекуващият й лекар й назначил биопсия“, обяснява д-р Кожухаров и допълва „Но това е просто рутинно изследване нищо повече“.

- Разяснете ни, д-р Кожухаров, какво е биопсия, доста хора чуват тази дума, но нямат и понятие какво се крие зад нея?

Биопсията е медицинска интервенция при която се взема малко парченце тъкан от човешкото тяло. След това се обработва и оцветява, а хистопатологът патологоанатомът го изследва под микроскоп. Целта е определянето на точна диагноза. Което в никакъв случай не означава рак, а просто лекарят иска да види какво се случва в тялото ви тъкано-клетъчно ниво.

- Какво показва биопсията като изследване?

Чрез това изследване се поставят диагнози, не само онкологични, но и доброкачествени заболявания. А ако се окаже все пак, че има ракови клетки, тя се използва за определяне на хистологията и степента на инвазия на тумора. Всъщност чрез биопсията се виждат какви хронични възпаления има в организма – типични и атипични. Има ли тъканни промени от някакви системни заболявания, гъбични инфекции, ендокринни, наследствени заболявания и т.н. Този вид изследване разкрива структурата на тъканите, които за някои заболявания са много специфични като промени. Това един от начините за поставяне на точна диагноза. Чрез нея се прави проучване, което е в основата на терапията и ефекта от нея, хормонални промени, жизнеспособност на тъканите и тяхното възстановяване. Дали са бързо растящи или са склонни към некроза.

- Как се провежда самото изследване?

Биопсията е предназначена за хистологична или цитологична диагноза. За хистологична диагноза материал може да се вземе чрез изрязване. Взима се цялата патологична формация или част от нея. Други методи са кюртаж, щипкова биопсия, биопсия с дебела игла. За цитологична диагностика се прави тънкоиглена аспирационна биопсия в серозни кухини или паренхимни органи, четкова биопсия при ендоскопия, лаваж – при промивка на кухини и кухинни органи. - Кой може да прави биопсия? Всички хирургични специалисти могат да вземат този вид изследване както и някои нехирургичн. Разчитането обаче става само под микроскоп и обикновено с това се занимават патоанатомите. Понякога хематолози и биолози.

- А колко вида биопсии съществуват?

Има няколко различни вида биопсии. Лекарят, който ви лекува трябва да прецени това. Какъвто и да бъде типът – ще бъдете подложени на местна упойка. Ендоскопската биопсия се използват да достигне до тъкан вътре в тялото за събиране на проби от места като пикочния мехур, стомаха, дебелото и право черво или трахея, бронхи и белите дробове. Иглените биопсии се използват за събиране на кожни проби, или за всяка тъкан, която е лесно достъпна под кожата. Ако имате обрив или лезия върху кожата, се прави кожна биопсия. Най-сложна е хирургичната биопсия, при която хирург може да вземе проба използвайки лапароскоп или чрез традиционен разрез.

- След като е взета тъкънта колко време ще се чакат резултатите?

В някои случаи този анализ може да се направи по време на процедурата. По–често обаче, пробата ще трябва да бъде изпратена в лаборатория за тестване. Резултатите може да отнемат от няколко дни до няколко седмици. Но по-важното в случая е че най-после ще има точна диагноза и евентуално, ако се установи проблем, ще се изработи план за лечение.

- Налага Ви се да съобщавате „лоши новини“ почти всеки ден. Какво е най-важното, което трябва да знаят пациентите в този момент? Винаги съм казвал, че начинът на мислене е определящ. Ако човек се отчая, започне да мисли за смъртта, а не за живота, тогава каквото и лечение да му се приложи, подсъзнателно мислите му влияят негативно на оздравителния процес. Съответно – ако се мобилизирате, решите, че си струва да се борите, че животът е твърде хубав, за да си отивате от него – тогава ние лекарите само можем да ви насочваме и помагаме в лечебния процес. Вие сами трябва да поискате да оздравеете. Борбата е със самите вас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари