Кметът и общинските съветници в Русе си вдигнаха заплатите

3
Вносители бяха петима общински съветници – Асен Даскалов от „Патриотите-ВМРО“, Мирослав Славчев от „Атака“, Митко Кунчев от „Демократична България-Обединение“, Иван Иванов от МК „БСП за България“ и Дауд Ибрям от ДПС
Вносители бяха петима общински съветници – Асен Даскалов от „Патриотите-ВМРО“, Мирослав Славчев от „Атака“, Митко Кунчев от „Демократична България-Обединение“, Иван Иванов от МК „БСП за България“ и Дауд Ибрям от ДПС Снимка: Русе Медиа

Ожесточени дебати и множество нападки, които бяха на границата на добрия тон, предизвика точката за промяна във възнагражденията на общинските съветници

Предложението бе общинският съветник да получава 75 % от МРЗ за сесия и 18 % от МРЗ за участие в заседание на комисия. Вносители бяха петима общински съветници – Асен Даскалов от „Патриотите-ВМРО“, Мирослав Славчев от „Атака“, Митко Кунчев от „Демократична България-Обединение“, Иван Иванов от МК „БСП за България“ и Дауд Ибрям от ДПС, съобщава Русе Медиа.

Според съветниците от опозицията – ГЕРБ и СДС, такава промяна не е необходима. Алисе Муртезова и Станимир Станчев от двете политически сили дадоха контрапредложения с по-малък размер на възнагражденията, които обаче не бяха приети от мнозинството. Алисе Муртезова отново заяви, че според нея изобщо не бива да се вземат пари за обществената работа, но Диана Тонева от ДБ-Обединение опонира, че навсякъде в Европа този труд се заплаща.

Наталия Кръстева от ГЕРБ заяви, че предложението не отговаря на Закона за местното управление и местната администрация, където възнаграждението на съветниците е обвързано с това на председателя на Общинския съвет. Поддръжниците на идеята обаче контрираха, че по закон Общинският съвет сам определя парите, които се дават за участие в сесии и комисии, а изискването единствено е да не надвишават 70 % от брутната работна заплата на председателя за съответния месец.

След гласуване бе прието предложението на вносителите, които обясниха, че на практика няма да има сериозно увеличение на възнагражденията.

Очаквано дебати имаше и по точката за нова методика за заплатата на кмета на общината, по която тя да бъде увеличена от 2500 лв. на 3900 лв. от 1 февруари 2021 г. Средствата се осигуряват от държавния бюджет, така че това няма да ощети общинската хазна.

От името на администрацията бе предложено кметът да получава основно трудово възнаграждение в размер, равен на 6 минимални работни заплати. Тъй като заплатите на министрите е приравнено към заплащането на председателите на парламентарните комисии, което пък е свързано със средномесечната работна заплата. Затова от общината искат подобна обвързаност и за месечното възнаграждение на кмета на Русе. Към настоящия момент то е 3.846 минимални работни заплати.

Един от спорните моменти беше, че кметът сам предлага колко да получава, но стана ясно, че такъв е законът и няма друг механизъм. Опозицията припомни, че преди година бе предложено заплатата му да стане 3000 лв., но самият Пенчо Милков е отказал категорично. От социалистите обориха, че не е нормално кметът на Русе да взема по-ниска заплата от кметовете на доста по-малки общини.

От администрацията предложиха увеличение и на заплатите на кметовете на малките населени места, като първоначално те трябваше да нараснат с 10 - 11 процента. По време на комисиите са били направени още няколко варианта – увеличението да бъде между 20 и 35 процента. В крайна сметка общината внесе повишаване на заплатите на кметовете да бъде 20 на сто.

При гласуването в Общинския съвет предложенията за нов размер на възнагражденията на кмета на общината и на кметовете бяха приети.

  Име, презиме, фамилия Кметство Основна заплата в лв.–нова и стара
1 Димо Тонев гр.Мартен 1620 лв.- 1350 лв.
2 Златан Ванев с.Николово 1596 лв. – 1330 лв.
3 Калоян Терзиев с.Тетово 1560 лв.- 1300 лв.
4 Мюжгян Халилова с.Семерджиево 1500 лв. – 1250 лв.
5 Василена Цанкова-Борисова с.Бъзън 1500 лв.- 1250 лв.
6 Николай Колев с.Басарбово 1500 лв.- 1250 лв.
7 Людмила Маринова с.Червена вода 1500 лв.- 1250 лв.
8 Мариела Йорданова с.Ново село 1500 лв. – 1250 лв.
9 Георги Пенков с.Сандрово 1500 лв.- 1250 лв.
10 Венета Недева с.Хотанца 1440 лв.- 1200 лв.
11 Радостина Давидова с.Просена 1404 лв. -1170 лв.
12 Ехлиман Етем с.Ястребово 1320 лв.-1100 лв.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари