Ключов дипломат на САЩ се оттегля от поста си

0
Уенди Шърман води до последно преди войната разговори с Русия, отговаря за помощта за Украйна и преговаря с Китай и Иран
Уенди Шърман води до последно преди войната разговори с Русия, отговаря за помощта за Украйна и преговаря с Китай и Иран Снимка: Кадър Туитър

Уенди Шърман води до последно преди войната разговори с Русия, отговаря за помощта за Украйна и преговаря с Китай и Иран

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман, която управляваше деликатните отношения с Китай, а преди това водеше трудни преговори с Иран и Северна Корея, заяви, че ще се пенсионира, точно 30 години след първия се работен ден в Държавния департамент.

73-годишната жена, която е неизменна част от външнополитическите кръгове на Демократическата партия, заяви, че ще се оттегли в края на юни. Нейният наследник, който ще трябва да бъде утвърден от Сената, не беше обявен веднага.

"Като заместник-министър съм невероятно горда от работата, която свършихме, за да се справим с изумителен набор от предизвикателства - пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, предизвикателствата в Индийско-Тихоокеанския регион, Ковид-19 - като същевременно обединихме съюзници и партньори, за да развием общата ни визия за по-добро бъдеще", написа тя в Twitter, предаде БГНЕС.

Държавният секретар Антъни Блинкен поздрави своя заместник, особено за ангажираността ѝ в Азия и усилията ѝ да обедини съюзниците в подкрепа на Украйна.

"Тя наблюдаваше усилията ни за укрепване на капацитета на Министерството за управление на отношенията ни с Китайската народна република и изгради по-голямо сближаване със съюзниците и партньорите", каза Блинкен.

Шърман пътува до Китай след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън през 2021 г., като проведе напрегнати, но спокойни разговори за широкообхватното съперничество между двете най-големи икономически сили в света.

Тя осъществи и пътувания до Турция и Египет - дългогодишни съюзници на САЩ, от които Байдън първоначално беше обещал по-голяма дистанция поради опасения, свързани с правата на човека.

Ветеран в преговорите, Шърман посредничи за ядрени сделки със Северна Корея при Бил Клинтън и с Иран при Барак Обама. И двете споразумения се провалиха при следващите републикански президенти.

В мемоарите си Шърман разказва необичайно откровено за преговорите с иранците във Виена, като си спомня как колегите ѝ в последния момент са повдигнали нов спорен въпрос, което почти я е разплакало.

Тя пише, че реакцията ѝ зашеметила иранците и те се отказали от възраженията си.

"В този момент всичко си дойде на мястото. Когато на масата за преговори, както в работата, така и в личния си живот, носиш ценности като автентичност, упоритост и ангажираност, имаш огромна сила", пише тя.

Родена в еврейско семейство в Балтимор, Шърман започва кариерата си като социален работник и се включва активно в политиката на Демократическата партия. Преди да започне кариерата си на дипломат, тя ръководи организацията "Списъкът на Емили", която работи за избирането на жени, подкрепящи правото на аборт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари