Пука ли му вече на някой?

3
Доставяйки толкова много оборудване на Украйна, САЩ изчерпаха собствените си арсенали
Доставяйки толкова много оборудване на Украйна, САЩ изчерпаха собствените си арсенали Снимка: ЕПА / БГНЕС

Доставяйки толкова много оборудване на Украйна, САЩ изчерпаха собствените си арсенали

Санкциите се провалиха сериозно и навредиха повече на икономиката на САЩ, отколкото на икономиката на Русияq, предава Труд.

Украйна все още ли е нещо за американците? Разбира се, там се води брутална и трагична война с огромни геополитически последици. Но пука ли им на американците?

Вниманието е кратко и американците вече са преминали към истории за политически скандали, следващите избори и обичайния блясък на знаменитостите. Извън американския елит на войнолюбците и няколко критици (включително и мен), на американците не им пука.

Това е грешка. Войната се води тежка както винаги и геополитическите залози са дори по-високи, отколкото в началото на войната, докато продължаваме да се изкачваме нагоре по стълбата на ескалацията.

Днес ще разгледам военната ситуация, икономическите санкции, по-голямата картина на глобалната рецесия и въздействието на войната върху цените на енергията.

Почти нищо в този анализ не се отразява от The New York Times, Washington Post или други наследени медии. Тяхното отразяване се състои почти изключително от лъжи, разпространявани от Държавния департамент, ЦРУ или MI6, и не трябва да се приемат на сериозно, освен от експерти от контраразузнаването, които се интересуват да знаят за какво лъжат САЩ и Обединеното кралство.

Катастрофата на контраофанзивата

На бойното поле Украйна губи зле и е застрашена от унищожаване на офанзивния u военен капацитет. Известната украинска пролетна контраофанзива претърпя катастрофа и се сведе до поредица от безсилни атаки с игли.

Първоначалният украински план беше да се пробие руската отбрана с бронирана атака с „железен юмрук“, да се превземе град Мелитопол и оттам да се стигне до Азовско море. Това ще прекъсне сухопътния мост на Русия (от Ростов на Дон до Крим) и ще раздели руските сили на две групи, които не могат да се подсилват взаимно.

Това би отворило пътя на Украйна да завземе повече територия и евентуално да си върне самия Крим.

Украинската контраофанзива започна на 4 юни. Железният юмрук бързо се превърна в пинята. От самото начало украинската броня беше силно наранена в руските минни полета. Допълнителни щети са нанесени от руската артилерия, ракети и авиация.

Повече от месец в офанзивата украинците все още се бият в сива зона, далеч от първата от трите руски укрепени линии. Ако настъплението вървеше по план, украинците щяха да пробият тези предни позиции в първите няколко дни. Но ето ги.

Те твърдят, че са превзели няколко села, но някои не са повече от една ферма. Никой не е от стратегическо значение.

Руснаците отблъскват украинците, като в повечето случаи нанасят големи загуби в жива сила, бронетехника и танкове. Това е война на изтощение, която Украйна със сигурност ще загуби.

Western Duds

Какво ще кажете за всички онези модерни оръжия, които САЩ и техните съюзници от НАТО изпращат на Украйна?

Е, те не работят според очакванията, лесно се унищожават от руснаците, периодите на обучение отнемат твърде много време, за да бъдат от краткосрочна употреба, или че все още не са произведени или доставени.

Вижте фантастичните системи за противовъздушна отбрана Patriot, които изпратихме на Украйна. Системите Patriot струват по 1 милиард долара всяка, но поне две са унищожени от руски хиперзвукови ракети.

И след някои първоначални успехи, прецизните артилерийски системи HIMARS, които дадохме на Украйна, се оказаха неефективни, защото руснаците успешно заглушиха GPS предаванията, така че ракетите се отклоняват от курса. В крайна сметка те са унищожени от руската артилерия.

В някои случаи според съобщенията руснаците действително са успели да пренасочат снаряда обратно в посоката, откъдето е бил изстрелян. Говорете за бумеранг!

Изводът е, че докато американската армия събаряше кални колиби в Близкия изток и Афганистан, Русия разработваше високотехнологични оръжия, за да се противопостави на най-добрите оръжия, с които НАТО разполага. Танковете на НАТО и другите бронирани превозни средства със сигурност не са оказали голямо влияние.

Убий децата!

Сега САЩ обещават да доставят касетъчни боеприпаси на украинците. Това са тежки бомби (в случая снаряди), заредени със стотици по-малки бомбички, които детонират шрапнели във всички посоки. Те са забранени от почти всички страни по света, защото убиват и осакатяват цивилни безразборно.

Определен процент от тези бомбички не успяват да детонират първоначално, но остават активни. Цивилни идват по-късно, често деца, които задействат експлозиите. САЩ ще изпратят по-стари касетъчни боеприпаси, което означава, че степента на отказ ще бъде още по-висока, оставяйки след себе си още повече неексплодирали бомби, които ще убият цивилни.

Но САЩ все още ще ги изпращат в Украйна по заповед на Джо Байдън.

Военните провали на САЩ и НАТО надхвърлят загубите на бойното поле. Доставяйки толкова много оборудване на Украйна, САЩ изчерпаха собствените си арсенали. Ще отнеме години за преоборудване на поточните линии и възстановяване на арсеналите.

Прострелвайки се в крака

Междувременно САЩ ще се окажат с недостиг на оръжия и боеприпаси в случай на война с Китай или по-широка война в Европа.

Междувременно въздействието на икономическите санкции върху Русия беше обратното на това, което САЩ възнамеряваха. Уведомих моя семинар във Военния колеж на армията на САЩ за този вероятен резултат преди повече от година и повторих предупреждението на семинара си миналия месец.

Руските продажби на петрол са близо до най-високите си стойности за всички времена; те просто са преместили продажбите си от Европа към Индия и Китай. Руските финансови резерви също са най-високи за всички времена, въпреки замразяването на активи от САЩ. Централната банка на Русия премести разпределението на активите си към физическо злато заедно с китайски юан и индийски рупии.

Очаква се руската икономика да изпревари икономиката на САЩ през 2023 г. въз основа на оценки на Световната банка. ЕС и Япония вече са в рецесия и САЩ вероятно ще навлязат в такава, ако вече не са там.

Санкциите се провалиха сериозно и навредиха повече на икономиката на САЩ, отколкото на икономиката на Русия. Тъй като министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън не разбира международната икономика или въздействието на санкциите, трябва да се очаква щетите, нанесени на САЩ, да се влошат.

Ескалиране, ескалиране, ескалиране

Въпреки военните и икономически загуби, понесени от Украйна и нейните западни поддръжници, мнозина искат те да се удвоят, вместо да преговарят за възможно мирно споразумение. Те просто не могат да приемат възможността за руска победа.

Това означава, че най-голямата опасност сега не е загубата на позиции, а ескалацията, която може да доведе до Трета световна война. Например Майкъл Рубин от American Enterprise Institute препоръча на Украйна да се дадат тактически ядрени оръжия.

Предвид успеха на Русия (на висока цена) и ескалацията на САЩ, краткосрочните перспективи за мирни преговори са ниски. По-вероятно е войната да се проточи до края на 2023 г., преди да започнат реалните преговори.

Дотогава Русия ще има надмощие, защото украинските въоръжени сили ще бъдат силно изчерпани, Русия ще е завзела допълнителна територия и Байдън ще търси спасителен изход от фиаското преди президентските избори.

Най-важната за Путин ще бъде предстоящата зима на 2024 г. Миналата зима беше необичайно мека в Европа и ЕС се обърка с енергийните доставки, които можеше да събере. Времето може да не е толкова благосклонно през следващата година. Русия може да бъде по-безмилостна, когато става въпрос за спиране на доставките на природен газ.

Това сближаване на фактори може да доведе до много по-високи цени на енергията, дори когато САЩ и ЕС изпаднат в тежка рецесия. Комбинацията от слаб растеж и високи цени се нарича стагфлация, наблюдавана за последно в края на 70-те и началото на 80-те години. Може да се случи отново.

Това е един от най-лошите възможни икономически резултати.

За Джейми Рикардс:

Джеймс Г. Рикардс е редактор на Strategic Intelligence, Project Prophesy, Crash Speculator и Gold Speculator. Той е американски юрист, икономист и инвестиционен банкер с 40 години опит в работата на капиталовите пазари на Уолстрийт. Той беше главният преговарящ за спасяването на Long-Term Capital Management LP (LTCM) от Федералния резерв на САЩ през 1998 г. Сред клиентите му са институционални инвеститори и правителствени дирекции. Работата му е редовно представяна във Financial Times, Evening Standard, New York Times, The Telegraph и Washington Post и той често е гост на ВВС, RTE Irish National Radio, CNN, NPR, CSPAN, CNBC, Bloomberg, Fox, и The Wall Street Journal. Той е допринесъл като съветник по капиталовите пазари на американската разузнавателна общност и в кабинета на министъра на отбраната в Пентагона. Той също така е свидетелствал пред Камарата на представителите на САЩ за финансовата криза от 2008 г.. Валутни войни (2011), Смъртта на парите (2014), Пътят към разрухата (2016) и Последица (2019) от Penguin Random House. А последната му книга, Новата голяма депресия, беше публикувана през януари 2021 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    11
    Недоумяващ
    Когато пречетох,че материала е от в.ТРУД,се сетих и за Петьо Блъсков,че те бяха осъдени за тормоз чрез руска пропаганда преди около година.Похвално е, колко последователи има Блъсков,четейки коментарите,като допускам,че те са русофили и подръжници на стила му...
  • -1
    10
    Име
    Амин.
  • 2
    9
    Изгубени в превода
    Джеймс Г. Рикардс (71 г.) е американски адвокат, инвестиционен банкер, медиен коментатор, теоретик на конспирацията и автор по въпроси на финансите и благородните метали, привърженик на Републиканската партия и Доналд Тръмп (77 г.) - естествено критикуващ Джо Байдън (80 г.) от Демократическата партия. Бившият президент Доналд Тръмп многократно е показвал своята симпатия към руския президент Владимир Путин. Ако Тръмп бъде преизбран през ноември 2024 г. и спре доставките на оръжие за Киев, войната ще приключи при условията на Русия, което е най-лошият кошмар за Запада, според британското разузнаване MI6. Българското издание "Труд News" е проруско настроено и симпатизира на Владимир Путин (70 г.), затова е и публикувана статията "Пука ли му вече на някого?" с Автор: Джеймс Рикардс, Мнения, 21:00, 16.07.2023 - анализаторска компилация от книгите на Рикардс.
  • 3
    8
    Недоумяващ
    Какво става,днес да не е Първи Април,тази шега е за Гинес!!!!
  • 11
    7
    хаха
    най-ще се радвам да видя америка и англия унищожени до основи - без армия, без инфраструктура, без икономика, без нищо, да се молят на африка за помощи... ама тея сатансисти и войнолюбци го заслужават и няма да се учудя ако скоро стане реалност - всички войни които са причинили са били за пари, няма значение колко хора са умрели... най-ще се радвам американците да водят война... на собтвена териория.. за първи път, да видят забавно ли е, и населението им - тези малоумни дебели глупави тюфлеци с диабет да видят реалността, няма да има старбъкс или бъргър кинг, ще се бият за една полупразна консерва пастет.......................................................................................... най-искрено им го полжелавам на американците и на англичаните - да им се случи колкото може по-скоро, заслужават си го - откакто ги има като тумор изсмукват жизнената енергия на човечеството
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари