Ким Чен-ун нареди събаряне на "неприятни" сгради в Южна Корея

1

Севернокорейският вожд Ким Чен-ун е наредил разрушаването на "неприятно изглеждащи" южнокорейски съоръжения в планинския курорт Кумган - рядък символ на междукорейското сътрудничество, като призова те да бъдат заменени с "модерни" сгради, построени от Северна Корея, съобщава "Гардиън", цитирайки севернокорейската държавна новинарска агенция, предава News.bg.

Вождът на Северна Корея е заявил, било "грешка" курортът на източния бряг да се смята за обща собственост на двете корейски държави, като се има предвид местоположението му севернокорейска територия.

"Планината Кумган е наша земя, спечелена с кръв и всяка скала и дърво върху нея са свързани с нашия суверенитет и достойнство", изтъкна Ким по време на посещение в курорта тази седмица, съобщи държавната агенция, добавяйки, че според него южнокорейските съоръжения "напомнят на временни сгради на строителни обекти".

Севернокорейската агенция добави: "(Ким) инструктира да премахнем всички неприятно изглеждащи съоръжения от южната страна с договореност със съответното звено от южната страна и да се построят нови модерни сервизни съоръжения по наш начин, които да са в съответствие с естествената природа на връх Кумган."

Южнокорейците започнаха екскурзии до планината Кумган през 1998 г., но ги прекратиха през 2008 г., когато туристка от Южна Корея беше застреляна от севернокорейски войник за навлизане във военна зона.

Курортът, построен с инвестиции от южнокорейски фирми, оттогава е бил домакин на няколко събирания на семейства, разделени от Корейската война през 1950-1953 г.

Пхенян се твърди, че е била ядосан от това, че Южна Корея не е възобновила екскурзиите на фона на блокираните преговори във връзка с ядрената и балистичната ракетна програма на Северна Корея.

Комунистическият режим притисна Сеул да пренебрегне възраженията на САЩ срещу по-голямо сътрудничество между двете страни, но всяка южнокорейска инвестиция в Кумган би нарушила международните санкции, наложени на Пхенян.

Кумган, заедно със затворения вече индустриален комплекс Кесон, близо до тежко въоръжената граница между страните, някога се разглеждаше като пример за това, което биха могли да постигнат въпреки военното и политическо напрежение.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин повдигна перспективата за възобновяване на пътуванията до Кумган в опит за рестартиране на сътрудничеството между Пхенян и Сеул.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари