Американска ядрена подводница пристигна в Южна Корея

0
Акцията е израз на обещанието на Вашингтон да противодейства на нарастващите заплахи от страна на Пхенян
Акцията е израз на обещанието на Вашингтон да противодейства на нарастващите заплахи от страна на Пхенян Снимка: Gang Duck-chul/Yonhap via AP

Акцията е израз на обещанието на Вашингтон да противодейства на нарастващите заплахи от страна на Пхенян

В южнокорейския пристанищен град Пусан пристигна ядрена подводница на ВМС на САЩ, демонстрирайки обещанието на Вашингтон да противодейства на нарастващите заплахи от страна на Пхенян, съобщиха военните от Сеул, цитирани от БГНЕС.

Отношенията между двете Кореи се намират в една от най-ниските си точки, като дипломацията е в застой, а севернокорейският лидер Ким Чен Ун обяви нацията си за "необратима" ядрена сила и призова за увеличаване на разработването на оръжия, включително тактически ядрени оръжия.

В отговор Сеул и Вашингтон се заканиха, че ако Пхенян някога използва собствените си ядрени оръжия срещу съюзниците, ще бъде изправен пред ядрен отговор и "край" на сегашното правителство в Северна Корея.

USS "Мичиган", ядрена ракетна подводница клас "Охайо", пристигна в Бусан за първи път от шест години, съобщиха южнокорейските военни в съответствие с декларацията на Вашингтон, подписана от лидерите на САЩ и Южна Корея през април.

В декларацията се посочва, че "ангажиментът на Вашингтон да разшири възпиращата сила на Южна Корея е подкрепен от пълния набор от американски способности, включително ядрени", за да се противодейства на нарастващите заплахи от страна на Пхенян, заяви командващият флота на Южна Корея Ким Мюн-су.

Пристигането на подводницата има за цел "да изпълни по същество Декларацията от Вашингтон... да засили редовната видимост на стратегическите активи на САЩ на Корейския полуостров", каза той.

С пристигането на подводницата Сеул и Вашингтон планират да "укрепят своите способности за специални бойни действия и оперативна съвместимост в отговор на нарастващите заплахи от страна на Северна Корея чрез съвместни учения за специални бойни действия", се казва в изявление на Обединения комитет на началник-щабовете (JCS).

18 000-тонната подводница е дълга около 170 метра и може да бъде оборудвана със 150 ракети "Томахоук" с обсег 2500 километра, според JCS.

В четвъртък Пхенян изстреля две балистични ракети в очевиден отговор на продължаващите съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея.

Северна Корея разглежда всички подобни учения като репетиции за инвазия и ги описва като "неистови" учения, "симулиращи тотална война срещу" Пхенян.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    до 3
    ей ама си прост нацист 🤣🤣🤣 Айде погледни колко ядрено оръжие е разположил сащ в европа и около Китай и колко Русия... то бива да си късоглед и ограничен, обаче твоето избива на малоумие и лоботомия 🤣🤣🤣🤣
  • -3
    3
    До 2
    То пък за Путин ,всички правила важат ! Ей ама си прост комунист !
  • 8
    2
    123
    аааа...имат...даже дадоха 3 на Австралия преди няколко месеца в разрез с всички споразумения за неразпространение на ядрено оръжие.... Нищо ново - то за сащ не важат никакви правила
  • -3
    1
    Американците имали подводници...
    Досега вярвах , че само СССР и Северна Корея имат .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари