Капачките са блед намек за гражданска съвест

2
Нещо не ми дава мира, нищо като „много шум за нищо“
Нещо не ми дава мира, нищо като „много шум за нищо“

Има една мисъл на Майка Тереза, която дава на безкористната помощ широк простор: Do it anyway. Което означава „Направи го така или иначе“. Под тези важни думи може да мине и „българският принос“ в благотворителността – събирането на капачки. Вече свикнахме периодично да слушаме и гледаме патетични и с патриотичен заряд изказвания на организаторите и медийните репортажи.

Тази година е купена линейка с оборудване за оказване спешна помощ на деца. Прекрасно! Но нещо не ми дава мира, нищо като „много шум за нищо“.

Не е прието и дори е опасно да се критикуват благородни начинания от този род. Всяко мнение извън общоприетите възклицания е определяно като лош вкус, неразбиране, цинизъм, хейтерство, антихуманност и пр. Както искате, но кампанията е повече ентусиазирана, отколкото изпълнена със съдържание. Странни и твърде приповдигнати са словоизлиянията за съпричастност, морал, съвест и пр. Прекалено много шербет...

Предлагам да слезем за малко на земята. Държавата е отпуснала за здравеопазване през 2021 г. около 5,5 млрд лева. С умно използване на тези пари би трябвало да сме сред водещите страни с качествено медицинско обслужване. Но не сме. На дъното сме: най-болна нация, най-лошо обслужване, най-висока смъртност, най-ниска средна продължителност на живота, кошмарен недостиг на медицински кадри, труден достъп до болнична помощ. Но с най-много болници на глава от населението в Европа и дори в света, с най-много болнични легла и аптеки. И с доста скъпи лекарства.

Здравеопазването у нас е завладяно от няколко мафиотизирани кръга. Корупция в „бялата“ система се координира и контролира от хора във върха на властта.

С капачки ли ще утрепете октопода? Шегувате се. И в грешна посока водите децата. Те трябва да знаят истината, а тя не е в капачките.

Нужни са други неща. Например обществен натиск за пълна прозрачност на движението на споменатите 5,5 милиарда. Къде, кой и как? Пълен отчет на извършената дейност, закупена апаратура, използвани клинични пътеки, строителство и пр. Защото собствениците на болнични заведения, клиники и лаборатории за медицински изследвания са милионери, а държавните и общинските болници тънат в мизерия и разруха, персоналът бяга при частниците.

Министерството и Здравната каса от години доказват, че държавата не се справя с контрола. Или не желае. Лечението у нас е бизнес, а не грижа, пациентът е плячка. Печалбите нерядко са по-големи от търговията с дрога, проституцията и трафикът на мигранти. Един грам кокаин върви на дребно около 160-200 лева. По около 900 лева на ден за лечение на здравно неосигурени пациенти е платила държавата през 2020 година! Сравнението е лесно.

Преди дни частни болници предложиха хора, които са заболели от ковид, но не са се ваксинирали, да плащат престоя и лечението. Това правело между 2 и 4 хилядарки на ден. Печелят без никакъв риск, законно и получават благодарности. А с дрогата е опасно – хванат ли те – отиваш в затвора.

Тези сравнения ще ядосат мнозина, но това не е лошо. Провокацията е търсена.

Контрол, контрол и пак контрол! Прилагане на закона и спазване на правилата: от парламент, през изпълнителна власт и шефове на болници - до последния санитар.

Има директори с милионни годишни заплати, а подчинените им се борят за оцеляване в лоши условия. Хайде, събирайте капачки и подарете линейка на шефа-милионер...

В правителствена болница се разкриха престъпления за милиони и тъмни схеми с човешки съдби – с капачки ли ще излекувате този тумор? Ако всички събиращи капачки креснат под прозорците на бившия вече началник или пред кабинета на главния прокурор, ползата ще е голяма и реална.

Много от знаещите и можещите доктори, отдадени истински на тази велика професия, са изтласквани от нахални и алчни същества с бели престилки в периферията на общественото внимание. Централното място е запазено за политически удобните и за такива, които за едната слава са готови да участват във всякакви шоута.

Промяната няма да стане изведнъж. Отпорът на замесените в бизнеса със здраве е жесток. „Бялото“ лоби е всесилно все още. И нека в тази битка приложим завета на Майка Тереза.

Истинска благотворителност е тогава, когато дарителят се разделя с нещо, което му е нужно и скъпо. Всичко останало е ПР. Думите са на известни рок музиканти, които преди време разкритикуваха показната благотворителност.

Номерът с капачките е умилителен, вдига се шум, но съдържанието е доста семпло. А „бялата“ мафия се смее.

Да правиш добро е достойно. И най-малкият жест заслужава внимание. Думата ми е за ползите от резултата.

Ще кажете: Вие събираме капачки, а ти, умнико, какво си направил? В този сайт са публикувани стотици страници разкрития, данни и факти за корупция в здравеопазването. Посочвали сме виновни за проблемите, давали сме думата на признати експерти, които са посочвали пътищата за промяна. Това е нашият принос. В благотворителността, както и във всяка друга дейност, ползата е налице, когато работата се върши от професионалисти.

Емил Азар / FrogNews

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари