Какво трябва да направим, ако от КАТ свалят табелите на колата ни?

0
Табелите се свалят от пътната полиция на място. След това собственикът има 12 часа да прибере колата си
Табелите се свалят от пътната полиция на място. След това собственикът има 12 часа да прибере колата си

Борбата с войната по пътищата продължава с всякакви законови мерки и способи. От началото на тази година един такъв е и свалянето на регистрационните табели на провинилите се водачи. Какво обаче трябва да направим, ако от КАТ ни свалят табелите?

Отговорът на този въпрос ни заинтересува и потърсихме за коментар сектор "Пътна полиция" в Пловдив в лицето на инспектор Ботьо Гиргинов, пише Glas.bg:

Първо трябва да уточним кога се прибягва до тази мярка. Автомобилът може да остане без регистрация, ако водачът е шофирал с над 0.5 промила алкохол в кръвта, ако е карал след употреба на наркотици, не притежава шофьорска книжка или свидетелството за правоуправление е с изтекъл срок.. Табелите се свалят от пътната полиция на място. След това собственикът има 12 часа да прибере колата си.

Ако пък е с отнета книжка, трябва да намери правоспособен шофьор. Тези 12 часа започват да текат от издаването на акт за нарушение и заповед за принудителна мярка спиране на автомобила от движение.

Новите мерки обаче важат само ако колата е шофирана от собственика. Нарушителите, които карат чужди коли, минават с по-лека санкция. Тогава колата се спира от движение за един месец (30 дни).

Наказанието принудително спиране на автомобил от движение се прилага за срок от 6 до 12 месеца. Той зависи от вида и характера на нарушението, извършено от водача.

Свалянето на табелите автоматично дерегистрира колата в КАТ. За да възстанови регистрацията на автомобила, собственикът трябва да плати 30 лв. за нови табели, както и такса за издаването на нов талон, който според тарифата на МВР е 2 лв. Преди това трябва да е направил и задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Така освен, че за 6 или 12 месеца нарушителят ще ползва друг автомобил, ще се вози на градския и обществен транспорт или ще ходи пеша, след това той ще трябва да мине по добре познатия му дълъг административен път за регистрацията на автомобил.

Източник: Glas.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари