Какви са заплатите на българските футболисти?

0
Заплатите са по-ниски от тези на футболистите в Румъния
Заплатите са по-ниски от тези на футболистите в Румъния Снимка: Лудогорец

Заплатите на футболистите в родното първенство са по-ниски от възнагражденията дори в съседни на нас страни като Румъния, разкрива изследване на агенцията Sporting Intelligence.

В грамадния списък с числа, българското първенство е на 41-во място по средна годишна заплата на футболистите, като зад нас са Сърбия, Беларус, Словения, Финландия...

Сумата за Първа професионална лига е 46 058 евро на година, или малко под 4 хиляди евро на месец средно възнаграждение на играч. Уточняваме - при неофициалните, но доста вероятни мащаби на заплатите във водещите ни три клуба е ясно, че именно те вдигат летвата до тези коти.

В Лудогорец има футболисти с месечни заплати от над 25 000 евро (и то не един и двама), докато в другия край на тази класация са отбори като Витоша, Етър, Дунав, Септември, Славия и Верея, където заплата от над 10 000 лева е немислима.

Някъде малко по-близо до горната част на "ножицата" са Берое, Ботев (Пд), Локомотив (Пд) и Ботев (Вр).

В ЦСКА възнагражденията са не по-големи от 15 000 евро, а в Левски асове прибират и над 20 000 евро месечно, но - това са единици. Заплатите в грандовете са чувствително по-големи от тези в изброените 11 клуба, но - особено тези в ЦСКА - не са дори близо до Разград. На "Герена" парите са малко по-високи, но пак не в мащабите, с които се работи в Лудогорец.

Там румънската звезда Клаудио Кешерю прибира по над 40 000 евро месечно, а няколко основни играчи взимат между 30 и 40 000. Това е ниво, което може да се съпостави със средните отбори в Испания, например. И доста над конкуренцията у нас.

Източник: Dir.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари