Как създадоха Lada Vesta

1
Lada Vesta – автомобилът е проектиран от компанията АвтоВА
Lada Vesta – автомобилът е проектиран от компанията АвтоВА

Lada Vestaавтомобилът е проектиран от компанията АвтоВАЗ. Планираният обем на производство ще е около 120 000 хиляди коли годишно. Ръководител на проекта - Кристина Дубинин.

Външният вид на Vesta е разработен в дизайнерския център на АвтоВАЗ в Толиати (област Самара). Под ръководството на директор Стив Матин, съобщава интернет страницата на Lada Vesta.

История на създаване

Първоначалното намерение на компанията беше автомобилът да носи името Lada V. На 28 февруари 2014 г. по време на конференция на представители на АвтоВАЗ в Толиати, изпълнителният директор Бу Андерсън  съобщи, че колата ще носи името Lada Vesta и ще се превърне в топ модел на производителя. АвтоВАЗ ще произвежда Lada Vesta като седан и хечбек.

На 30 април 2014 г. Бу Андерсън заяви пред репортери, че за проекта Lada Vesta производителят е инвестирал около 6 милиарда рубли, а цената на машината на дребно ще бъде минимум 400 000 рубли или между 12-15 хил. лева.

През юни 2014 г., стана известно, че за да се спестят пари, Vesta ще се произвеждат не в Толиати, а в завода в Ижевск (част от дъщерна фирма на “АвтоВАЗ“).

Миналата година в Казан, Бу Андерсън представи първото официално изображение на колата, като добави, че Vesta ще бъде оборудвана с двигател на АвтоВАЗ и механична скоростна кутия на Renault и ще съответства на европейските стандарти за безопасност.

На международно автомобилно изложение в Москва през 2014 г. беше показан прототип Lada Vesta Concept. Юли месец тази година започна сглобяването на предварителна бройка автомобили в Ижевск, през август те бяха показани на затворена презентация на представители на марката.

До края на годината АвтоВАЗ планира да пусне 5-6 хил. автомобила Lada Vesta седан. А през 2016 г. компанията очаква да произвежда над 100 хил. автомобила годишно, тогава ще излезе на пазара и Vesta хечбек. Началото на продажбите на първия модел започват на 25 ноември 2015 г.

Характеристики:

Дължината на Lada Vesta седан е 4,410 мм, хечбек – 4,250 мм, височината е 1,497 мм, ширина – 1,764 мм. Автомобилът е оборудван с 1,6-литров двигател, 106 к.с. Има три вида трансимисии: 5-степенна ръчна скоростна кутия, автоматична и CVT. Lada Vesta седан ще развива максимална скорост от 185 км/ч. До 100 км/ч автомобилът ще вдига за 10,3 секунди.

Превозното средство е адаптирано към руските условия: ще бъде с подсилено окачване..

Очаква се Vesta да се предлага в три нива на оборудване. Базовият модел ще има въздушни възглавници за водача и пътника до него, автоматично централно заключване; антиблокираща система, стабилизиране и помощ при шофиране при наклон; усилвателна система на волана, предни електрически стъкла и климатик.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари