Инвестициите в Русе, Гюргево и Букурещ обсъдиха в Канев център

0

Възможностите за инвестиции на територията на Община Русе и сътрудничеството с общините Гюргево и Букурещ представи днес заместник-кметът по европейско развитие в Община Русе г-н Страхил Карапчански. Презентацията бе направена в рамките на инвестиционния форум „BIRD: Bridging Investments for Regional Development”, който се проведе в Канев център. Участие в него взеха Областният управител на Област Русе г-н Венцислав Калчев, заместник-кметът на Община Букурещ г-н Марчел Октавиан Николаеску, заместник-кметът на Община Гюргево г-н Владу Александру, ректорът на Русенския университет проф. д.т.н. Христо Белоев, представители на бизнес средите от двете страни на река Дунав.

В експозето си г-н Карапчански очерта основните акценти, заложени в стратегическите документи на Община Русе, както и визията за бъдещата инвестиционна политика. Той се фокусира върху активизирането на трансграничния обмен между България и Румъния, както и възможностите, които предоставя изработения мастерплан за съвместно развитие на общините Русе и Гюргево до 2020 г. Заместник-кметът по европейско развитие подчерта, че е важно регионът да се възползва от предимствата на Дунавската стратегия като се фокусира върху развитието на високотехнологичния сектор, изграждането на Център за креативни индустрии, осъществяването на идеята за създаване на клъстери в сферите на автомобилостроенето, транспорта и логистиката, образованието и науката. Представителите на местната власт на Русе, Гюргево и Букурещ говориха за необходимостта от привличането на частните партньорства като начин за активизиране на бизнеса от двете страни на река Дунав.

Своите виждания за развитието на региона Русе-Гюргево и близостта на румънската столица Букурещ, представиха и представители на бизнеса в лицето на г-жа Бояна Берки – партньор в „МакГрегор и партнерс, Букурещ и г-н Ивелин Димитров – Оперативен мениджър на „Монтюпе ЕООД“.

В началото на форума г-н Карапчански подари на заместник-кмета на Община Букурещ Марчел Октавиан Николаеску картина на Евстати Маринов, изобразяваща Паметника на свободата.

Инвестиционният форум „BIRD: Bridging Investments for Regional Development” се организира от Българо-румънската търговско промишлена палата и Русенската търговско-индустриална камара. Събитието е част от програмата за отбелязване на 60 години от създаването на Дунав мост. По този повод днес на граничния пункт на влизащите и излизащите в страната пътници бяха раздавани картички със снимка на съоръжението „от птичи поглед“. Предвидената тържествена церемония за отбелязване на годишнината от изграждането на моста, не се проведе заради трагичния инцидент с водната стихия, която отне живота на няколко човека във Варна и Добрич. На кратък хепънинг, за важността от ползотворното сътрудничество между пограничните градове и развитието на региона Русе-Гюргево говориха заместник-министърът на транспорта Антон Гинев, генералният директор на Секретариата на Дунавската комисия Петър Маргич, европейският координатор по външни водни пътища и Коридор Рейн-Дунав към ЕК Карла Пейс, държавният секретар на Министерството на транспорта на Румъния Юлиан Матаке. Присъства и заместник-кметът по хуманитарни дейности в Община Русе г-н Иван Григоров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари