Има ли замърсяване по Българското Черноморие след взрива на язовир в Украйна?

1
Какво показва мониторингът на МОСВ?
Какво показва мониторингът на МОСВ?

Какво показва мониторингът на МОСВ?

Няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир „Нова Каховка” в Украйна. Това показват данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите Юлиян Попов възложи във връзка с инцидента, предава NOVA.

Мониторингът проследява потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели - нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, съобщиха от Министерския съвет.

Установеното замърсяване е единствено в района на Одеса, като МОСВ е възложило математическо моделиране на потенциалното разпространение на петното към българското Черноморие.

Няма данни за замърсяване и в близост до Румъния и Молдова, след като МОСВ поиска официална информация и данни за състоянието на компонентите на околната среда на територията на двете страни.

От Министерство на туризма потвърждават, че всички български черноморски плажове са чисти и безопасни за туристите.

МОСВ, Басейнова дирекция „Черноморски регион” (БДЧР) – Варна, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и областната администрация на област Варна са в готовност да реагират своевременно на всяка потенциална тревожна ситуация, свързана със замърсяване на българските крайбрежни морски води, допълват от Министерския съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари