Икономист: Нулево ДДС за хляба е пушилка за публиката

0
Да, ще спести между 2.20 и 2.60, ако приемем, че цените паднат, на човек”, коментира икономистът Лъчезар Богданов.
Да, ще спести между 2.20 и 2.60, ако приемем, че цените паднат, на човек”, коментира икономистът Лъчезар Богданов.

Нулевата ставка на ДДС за хляба предизвика скептицизъм

Антикризисните мерки целят да подпомогнат най-бедните българи, както и да запазят бизнеса в страната. Това заявиха представители на управляващата коалиция, предаде NOVA

 Част от мерките обаче разделиха мненията на експертите.

От управляващата коалиция заявиха, че мерките са това, което прави целият Европейски съюз и няма как България да бъде изключение.

„Винаги критерия трябва да бъде Европейският съюз. Светът не се ръководи от тарикатлък, а се ръководи от мерки, които са балансирани и добре обмислени”, заяви проф. Румен Гечев.

Според Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ парите за предвидената помощ идват изцяло от увеличените приходи в хазната.

„Ние можем да подпомагаме бизнеса дотолкова, колкото да му помогнем да се адаптира. Ние не можем като държава да компенсираме бизнеса за всяко увеличение”, заяви Андрей Гюров.

Заявката на управляващите е за скок на пенсиите с 20 на сто.

„В България трябва да се разбере най-сетне, че тези 60 лева, които непрекъснато ги вадим и ги прибавяме, не са част от пенсията, дами и господа. В цяла Европа тези добавки бяха заради COVID-19, сега останаха заради втората криза”, заяви Гечев.

„За последните 12 години пенсиите на българите бяха увеличени със 100 лева. Сега само за една година пенсиите са увеличени със 167 лева”, заяви Андрей Гюров.

Експертите обаче остават разделени по темата. Някои смятат, че моделът на повишение може да ощети някои пенсионери и да не успее да компенсира инфлацията.

Не само, че не бори, а инфлацията вече ги е изяла тези пари”, каза Мика Зайкова.

Но това е второ увеличение на пенсиите за последната една година. Тази инфлация е 14% за 12 месеца, а през това време имахме, знаете, зимата едно увеличение”, коментира икономистът Георги Ангелов.

Нулевата ставка на ДДС за хляба също предизвика скептицизъм- дали крайната цена ще поевтинее.

„Някои от нещата, според мен, са наистина пушилка за публиката - например нулево ДДС за хляба. Да, ще спести между 2.20 и 2.60, ако приемем, че цените паднат, на човек”, коментира икономистът Лъчезар Богданов.

Хлябът едва ли ще поевтинее, аз съм скептичен. Докато не свърши войната, няма да поевтинее хлябът, независимо с какви мерки”, заяви Георги Ангелов.

„По-голямата част отива при производителя и при търговеца”, коментира Мика Зайкова.

Експертите обаче предупредиха, че трябва да се внимава с опасността наливането на пари в новите мерки да не увеличи инфлацията още повече.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари