Българин: За 20 лева какво може да купиш? Един хляб, печено пиле и 5 тулумби

0
Държавата обсъжда намаляването на ДДС-то на редица основни продукти
Държавата обсъжда намаляването на ДДС-то на редица основни продукти Видео: NOVA

Решението предстои да се вземе през следващите седмици

Държавата обсъжда намаляването на ДДС-то на редица основни продукти, предаде NOVA.

 Решението предстои да се вземе през следващите седмици и най-вероятно ще действа от актуализацията на бюджета. Предложението е ставката за основни стоки като хляба и българските плодове и зеленчуци да отпадне напълно.

Цените в магазина са скочили двойно, казва зеленчукопроизводителят Методи Бучински, а с 20 лв. вече не може да си купи почти нищо. 

„За 20 лева какво може да купиш?  Един хляб, печено пиле и 5 тулумби”, споделя мъжът.   

За да не излиза Методи с празна чанта от магазина, държавата се заема да овладее инфлацията с пакет от мерки.

Намаляване на ДДС-то на някои храни - хляб, плодове, зеленчуци, включително и нулева ставка се обсъжда. Намаляване на ДДС-то на тока, парното, горивата, както и облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества”, заяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„Очаквам Министерство на финансите да ни даде в скоро време предложение във връзка с ДДС-то на хляба,  плодовете и зеленчуците”, поясни премиерът Кирил Петков.

Ако данъка върху хляба бъде намален, това няма да се усети веднага по продажната цена, смята производителят Димитър Бакалов.

„Хляб при един килограм, както е сега около 2 50 лв., трябва да стане около 2 лв. Аз мисля, че много малко от фирмите ще свалят толкова много цените”, казва той.  

Според банкера Левон Хампарцумян е наивно да се смята, че с мерките цените ще паднат.

„Като краткосрочни мерки дали ще им даваме чекове, дали ще слагаме тавани, това ще са мерки, които ще се спекулират. Една част от хората  рязко ще забогатеят, за сметка на всички останали”, обясни той.

От синдикатите обясниха, че 50% от цената на хляба идва по линия не на производителите, а на търговците. Какви мерки ще вземе в крайна сметка държавата - ще стане ясно през следващите няколко седмици. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари