Honda пусна в продажба първия си самолет

0
Джетовете са собствено производство и струват по $4,5 млн.
Джетовете са собствено производство и струват по $4,5 млн.

Honda получи сертификат от Американската федерална авиационна агенция, който официално позволява на японския производител да продава своя самолет от бизнес-клас HondaJet на територията на САЩ.

Това е знаков момент в историята на марката, която вече свободно ще може да се занимава не само с производството на автомобили, но и с направата на самолети. Те ще бъдат сглобявани от американското подразделение на компанията, като продажбата им ще бъде съсредоточена най-вече в Щатите.

Според представители на Honda, техният HondaJet е „най-бързият, най-високо летящият, най-тихият и най-икономичен в класа си” реактивен самолет. Лайнерът разполага със 7 места, а двигателите му са на доста необичайно място – над крилата.

Скоростта на джета достига 770 км/ч, като той може да лети на височина до 13 000 метра. С едно зареждане на резервоарите самолетът преодолява 2200 км. Цената на HondaJet е около 4,5 млн. щатски долара.

В Honda вече нарекоха своя авиолайнер „летящ спортен автомобил” и „летяща Acura”, като отчетоха, че това е първият японски самолет, който е направен само от една фирма без каквато и да е държавна помощ. Компанията предвижда на първо време да пусне 25 бройки от машината, като е получила повече от 100 поръчки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари