Господин Стоилов, нанесохте ли морални и имуществени вреди на Община Русе!?

1
Мариян Димитров пита кмета на града за незаконосъобразното уволнение на арх. Рангелов
Мариян Димитров пита кмета на града за незаконосъобразното уволнение на арх. Рангелов

Вчера, 19 юли 2016 г., вторник, на заседанието на Общински съвет - Русе Питане направи Мариян Димитров на тема: "Нанесени имуществени и морални вреди на Община Русе от кмета Пламен Стоилов".

Изказването се отнасяше до незаконосъобразната заповед на кмета Пламен Стоилов от 25.07.2014 г. за уволнението на главния архитект на Община Русе - Симеон Рангелов, за възстановяването му на работа от съда на 04.01.2016 г. и за освобождаването му по взаимно съгласие на следващия ден.

Кметът Пламен Стоилов отново дезертира от залата, както постъпва от две години при всяко питане на общински съветници и граждани, като остави зам. кмета Димитър Наков да прочете отговорите изготвени от администрацията. Умишлено не бяха дадени отговори на въпросите на каква стойност са обезщетенията, които е изплатила Община Русе за това, че арх. Рангелов е останал незаконосъобразно без работа в продължение на 1 година и 5 месеца и за това, че се е съгласил да прекрати служебното си правоотношение по взаимно съгласие.

Препоръчано беше любопитните да си отговорят сами на тези въпроси, като прочетат Закона за държавния служител, което е гавра с правата на гражданите да получават информация от администрацията.
 

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Правя изказване относно действия, с които са нанесени имуществени и морални вреди на Община Русе от кмета Пламен Стоилов.

Със заповед на кмета Пламен Стоилов, на 25.07.2014 г., беше уволнен дисциплинарно главният архитект на Община Русе – Симеон Рангелов, във връзка с издадени от него разрешения за строеж на „Парк кафе – бистро”, заедно със „Слънцезащитно съоръжение” и „Детска площадка”, без съгласуване с Министерството на културата. Същите се намират на пл. „Батенберг” - представляващ архитектурен ансамбъл и са собственост на Красимир Даков и съпругата му.

По този повод кметът Пламен Стоилов заяви пред медиите, че при издаването на заповедта за уволнение се е ръководил само от интересите на Община Русе, тъй като арх. Симеон Рангелов е уронил престижа на Общината,  като не е изпълнил служебните си задължения и е издал незаконосъобразно тези разрешения за строеж.

Заповедта за уволнение беше обжалвана от арх. Симеон Рангелов пред съда.

Съдът установи, че при издаването на разрешенията за строеж са допуснати нарушения на императивни законови разпоредби, но тези нарушения не са установени по безспорен начин с влязъл в сила съдебен акт и поради това нямат характера на дисциплинарни нарушения. По тази причина беше отменена заповедта на кмета Пламен Стоилов за дисциплинарното уволнение и беше възстановено служебното правоотношение на арх. Симеон Рангелов с Община Русе, като Общината беше осъдена да заплати всички разноски по делата и в двете съдебни инстанции.

На 04.01.2016 г. арх. Симеон Рангелов беше възстановен на работа, а на следващия ден беше освободен по взаимно съгласие.

По този повод искам да задам следните въпроси:

Каква е сумата на разноските които Община Русе заплати за загубените на две съдебни инстанции съдебни дела ?

Каква е стойността на обезщетението което Община Русе заплати на арх. Симеон Рангелов за това, че той е бил незаконосъобразно уволнен от работа и е бил безработен в продължение на 1 год. и 5 месеца ?

Каква е стойността на обезщетението което Община Русе заплати на арх. Симеон Рангелов, за да бъде той мотивиран за прекратяване на служебното си правоотношение по взаимно съгласие

Какви мерки предприехте срещу виновните длъжностни лица за компенсация на нанесените финансови вреди на Община Русе ?

Към днешна дата обектът „Парк кафе – бистро”, заедно със „Слънцезащитно съоръжение” - намиращи се на пл. „Батенберг”, приведени ли са в съответствие с изискванията за  архитектурен ансамбъл ?

Какви други мерки предприехте, за да възстановите уронения престиж на Община Русе и за да не бъдат допускани подобни нарушения в бъдеще ?

На 20.06.2013 г., на питане на общински съветник относно строителните безобразия на пл. „Батенберг”, кметът Пламен Стоилов заяви: „Аз ви гарантирам, че закона ще бъде спазен на 100 %. Аз си нося отговорностите като кмет на общината и закона стои над всичко. Едното ми образование е строителен инженер. Аз съм човек, който работи с факти, цифри, норми. Чадър няма да разпъвам на никого.”

Години по-рано, покойният вече генерал Ваньо Танов – член на ГЕРБ, за същия обект заяви: „От всички кражби най-страшни са законовите кражби !” Казват, че криминалистиката е наука за престъпниците - неудачници, а политологията е наука за успелите престъпници!

И този случай напълно потвърждава тази мисъл !

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари