Русе посрещна архитекти от цялата страна

0

Кметът Пламен Стоилов откри днес в Русе Националната среща на главните архитекти и експертите по устройствено планиране от общините.

На събитието присъстваха още заместник-кметът по устройство на територията инж. Димитър Наков, главният архитект на Община Русе Живка Бучуковска, както и повече от 100 главни архитекти на общини от цялата страна и др.

"Добре дошли в нашия прекрасен град. Щастлив съм, че сте избрали Русе за домакин на срещата. През следващите няколко дни ще имате възможност да обмените добри практики и да се обедините около позиции по изключително важни проблеми, които общините можем да решаваме само, ако сме обединени“, заяви кметът Пламен Стоилов. По думите му, тези годишни срещи са важни, защото се чува гласа на специалистите, на тези, които пряко носят отговорност и решават конкретни проблеми.

Щастлив съм, че в екипа си имам хора като арх. Бучуковска и инж. Наков“, допълни още кметът и пожела успех на форума.  Арх. Живка Бучуковска направи презентация, от която колегите й научиха повече за това, което се случва в Русе през последните години и какво предстои.

Целта на форума е да се очертаят и дискутират въпроси от ежедневната работа на общинските експерти. В него участват широк кръг представители на експертите по устройствено планиране и инвестиционно проектиране от общините: главни архитекти, ресорни заместник-кметове, главни инженери, председатели на комисии в общинските съвети и служители в тези направления.

Това е шестото годишно издание на този важен форум от събитийния календар на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), чийто организатор е неговото търговско дружество “НСОРБ – Актив” ЕООД.

Събитието е утвърдено като място за конструктивен диалог между представителите на централната и местната власти и в нея винаги активно са се включвали и представители Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Дирекцията за национален строителен контрол, Националния институт за недвижимо културно наследство, Министерството на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните, към които са отправени покани за участие и в тазгодишната среща, която ще продължи до 28 април.

Водещи теми тази година са прилагането на промените в ЗУТ, кадастралната осигуреност на общините,  актуалните въпроси по устройственото планиране, опасността от конфликт на интереси в работата на архитектите. Поставен е акцент върху възможността да се стимулират иновациите в градското обновяване, като се насърчават градовете да идентифицират, прилагат и разпространяват добри практики - програма УРБАКТ III „Мрежа за градско развитие“.

През следващите дни участниците в срещата ще се запознаят с архитектурните и културните обекти, както и с благоустройствените проекти на Община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари