Гаджето на оръжеен бос крие оръжия и пари в спалнята си

0
Оръжието, което открихме, е толкова много, че може да въоръжи поделение
Оръжието, което открихме, е толкова много, че може да въоръжи поделение

Спецсъдът задържа шестимата от бандата зад решетките

Гаджето на шефа на оръжейната банда, у която антимафиоти откриха над 60 картечни пистолета, криело револвери и 20 хил. лв. в спалнята на дома си в столичния кв. “Обеля”, съобщава 24 часа.

Това съобщи пред спецсъда прокурор Ирина Илиева. Тя настоя Маргарита Тодорова, любимият ѝ Йордан Йорданов и други четирима от групата да бъдат пратени за постоянно зад решетките.

Бандата бе ударена от ГДБОП и спецпрокуратурата в петък в момент на сделка за продажба на картечни пистолети. “Оръжието, което открихме, е толкова много, че може да въоръжи поделение”, обяви шефът на спецобвинението Иван Гешев. Главният секретар на МВР Георги Костов се похвали, че това е най-големият незаконен арсенал, залавян в историята ни.

Разследващите са намерили пистолети с 12 различни марки на 7 адреса в столичните квартали “Обеля” и “Лев Толстой”, където живеели обвиняемите. Освен това антимафиотите конфискували и над 250 патрона, скимиращи устройства и над 21 000 евро.

Оръжейната група на Йордан Йорданов е под окото на спецченгетата от 3-4 месеца. Иначе тя действала от началото на 2016 г., обяви прокурор Ирина Илиева. Въпреки че Маргарита живеела с родителите си, тя често посрещала Йордан в дома си. Тайникът в спалнята ѝ бил шкаф, който се заключвал с катинар В него били пачките и 4 пистолета.

Любопитното е, че подчинените на Йордан са и баща му Данаил Георгиев, и брат му Веселин. Те били стругари и сглобявали оръжията с материали, които вземали от мъж на име Ивайло от кв. “Горубляне”.

Данаил е бил осъждан за държане на оръжие и преди, но към днешна дата е реабилитиран.

50 картечни пистолета “Узи”, един “Валтер” и 2500 евро били намерени в дома на Георги Яначков, който също е оръжеен майстор. Свидетели твърдят, че апартаментът му бил склада на групата. “Не знам оръжията да са били бойни”, защити се пред съда Яначков. След реплика от адвоката му Иво Найденов Яначков се поправи: “Не знам изобщо какви са били оръжията в апартамента ми”.

Прокурор Илиева обяви още, че всички обвиняеми били изключително конспиративни. Използвали са прави телефони и сменяли често симкартите си, допълни тя.

Въпреки това свидетели, сред които и един с тайна самоличност, разказали по делото, че засичали Йорданов и подчинените му да носят в домовете си брезентови торби и сакове, в които имало оръжие.

“Всеки носи и изнася нещо тежко от дома си”, каза адвокатката на Йорданов Ваня Траянова. Тя поиска свобода за клиента си, който имал вродена болест на сърцето и неотдавна претърпял операция.

Адвокат Христо Ботев обяви пред спецсъда, че клиентите му Данаил и Веселин не са част от престъпна група, защото са баща и син и е нормално помежду си да поддържат контакти. Съдия

Вержиния Петрова не се трогна от обясненията на обвиняемите и ги прати за постоянно в килиите.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари