Емил Кошлуков обвини журналист от БНТ, че критикува премиера и църквата

0
Според Кошлуков в предаването се прокрадват тези, че изпълнителната власт и премиерът Борисов си "купуват" църквата с допълнителните средства, които им се отпускат за капиталови разходи
Според Кошлуков в предаването се прокрадват тези, че изпълнителната власт и премиерът Борисов си "купуват" църквата с допълнителните средства, които им се отпускат за капиталови разходи Снимка: БГНЕС

Генералният директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков обвини водещия на предаването "Вяра и общество" Горан Благоев, че е нарушил Закона за радиото и телевизията, Закона за вероизповеданията и Етичния кодекс на журналистите. Това стана по време на изслушване на Кошлуков пред медийния регулатор, Съвет за електронни медии (СЕМ). Членовете на Съвета обаче прецениха, че няма нарушение на закона, съобщава Свободна Европа

Емил Кошлуков обвини Благоев също, че си е позволил да критикува правителството, както и Българската православна църква (БПЦ).

Изслушването беше по повод поредица от писма, пристигнали в регулатора. В тях недоволни граждани са изразили възмущението си пред СЕМ от последния епизод на "Вяра и общество". Изданието от 6 юни е озаглавено "Одържавена ли е Църквата в България?". В него гостите на Горан Благоев - преподователят по конституционно право доц. д-р Атанас Славов и архимандрит Дионисий, коментират значителната финансова подкрепа от страна на държавата за Българската православна църква (БПЦ) по време на епидемията от коронавирус.

Седмица след излъчването на епизода водещият съобщи в профила на предаването във Фейсбук, че обществената медия няма да повтаря предаванията му в лятната си програма. Кошлуков коментира, че ако Благоев не осигури плурализъм в предаването, ще бъде сменен като водещ. Така генералният директор на практика постави журналиста в зависимост от Светия синод на БПЦ, който от 2014 година отказва да изпраща свои представители във "Вяра и общество".

"Нали не отричате?"

Емил Кошлуков обясни с какво, според него, Благоев е нарушил Закона за радио и телевизия (ЗРТ). "След проверка установих, че са нарушени редица норми. Нарушен е чл. 6 от ЗРТ (който регламентира плурализма в публицистични и икономически предавания - б.р.). Нарушени са също Законът за вероизповеданията, както и етичните стандарти на журналистиката", каза Кошлуков.

Аргументът му е, че "от години представители на Църквата не присъстват в предаването" на Горан Благоев. Членовете на СЕМ отговориха, че изискването за различни гледни точки е валидно само за публицистични предавания, а София Владимирова заяви, че в доста от предаванията, за които това е задължително, плурализъм липсва.

Кошлуков се съгласи, че сигурно е така, но не коментира за останалите предавания в БНТ. Той не отговори и на въпроса дали с изискването да има задължително дадена гледна точка не се поставят водещи в зависимост. "Ако някъде плюят Бойко Борисов или Корнелия Нинова – те няма да ходят там", отговори Кошлуков. И даде пример, че седмичното обзорно предаване на БНТ "Панорама" не може да съществува, ако там не ходят БСП и ГЕРБ.

"Нали не отричате, че журналистите трябва да бъдат критични към властта?", попита София Владимира. "Критично отношение не може да бъде причина за лично", изтъкна по-нататък в изслушването Бетина Жотева.

Критики към властта

Генералният директор няколко пъти спомена за Благоев (който не присъстваше на заседанието), че си "позволява да има злобни, клеветнически, дискредитиращи коментари, анализи и окачествявания на църковни водачи".

"За съжаление в последния брой има и такива на държавни лица – на министър-председателя Бойко Борисов", каза Кошлуков. След което спомена още четири пъти, че Благоев си е позволявал да критикува премиера.

Според Кошлуков в предаването се прокрадват тези, че изпълнителната власт и премиерът Борисов си "купуват" църквата с допълнителните средства.

Според Кошлуков в предаването се прокрадват тези, че изпълнителната власт и премиерът Борисов си "купуват" църквата с допълнителните средства, които им се отпускат за капиталови разходи. Според Кошлуков са се появили и внушения, направени с подбрани въпроси от водещия от Фейсбук, че така се "купуват предизборно гласове".

"На практика в последния брой се коментира постановление на Министерски съвет, дават се дефиниции за корупция. Разглеждат се решения на държавата, имаме обвиняване на премиера и БПЦ в лицето на нейния представител митрополит Гавриил в престъпен заговор. Има скриване на истината и умишлено заблуждение на зрителите, което граничи с манипулация и фалшива новина. Министър-председателят дори е набеден в престъпление - купуване на гласове. Поредица от неща, които наистина поставят под съмнение дали това не е целенасочена политика на предаването", казва още генералният директор на БНТ.

Емил Кошлуков упрекна журналиста и в критики към БПЦ. "Ако някой смята, че църквата не работи добре – да слага расо и калимявка и да ходи да я оправя или да си основе нова. Държавата и обществена телевизия има най-малко право да се меси в тези неща", каза директорът.

Наред с това Кошлуков заяви пред СЕМ, че той не гледа "Вяра и общество". Но декларира, че предаването ще съществува. На въпрос дали ще го води "емблематичният водещ Горан Благоев", генералният директор посочи, че и "Марио Гавраилов беше емблеметичен водещ, ама вече не води Бизнес.бг".

Генералният директор на БНТ демонстрира раздразнение от въпросите дали повторенията на "Вяра и общество" ще присъстват в лятната схема на медията. Въпросът беше повдигнат няколко пъти от членовете на СЕМ, а накрая той каза към София Владимирова: "Никой не е приритал да го гледа, нали гледам рейтингите".

"Никой не хули вярата"

"Доста страшни обвинения хвърляте срещу водещия Горан Благоев. С много голяма част от тях не съм съгласна. Искам само да ви отбележа, че аз не видях нито една секунда, в която вярата да бъде хулена в това предаване. Вярата никой никога не я е хулил. По-скоро беше изразявано критично отношение към Църквата и нейните земни представители. Бяха задавани въпроси как те боравят с едни държавни средства", каза председателят на СЕМ Бетина Жотева.

Тя също така изтъкна, че недоумява защо писма, изразяващи недоволство от предаване излъчено на 6-ти юни, започват да пристигат "едва 10 дни по-късно".

Друг член на СЕМ – Розита Михайлова, отбеляза, че Кошлуков се е срещал със Светия синод и го призова да бъде "независим".

По думите на Кошлуков Благоев е нарушавал етични стандарти, защото е подписал договори със свои роднини, включително и със съпругата си, освен това е плащал на някои от гостите като на "коментатори", а ги е представял като независими.

"Моята практика е да налагам наказания, вероятно ще бъде така и сега", каза Кошлуков в отговор на въпрос на члена на СЕМ Розита Еленова дали Горан Благоев ще остане в БНТ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари