Дядо Петър отпразнува своите 103 г. в Русе, ветеран е от Втората световна война

0

Ветеранът от Втората световна война Петър Душков Петров отпразнува днес 103 години, съобщава "Топ новини".

Той е роден във великотърновското село Горски Сеновец. Баща му умира след Първата световна война от малария и за малкия Петър, който имал още брат и сестра се грижела майка им. Той не се плашил от труда и постоянно работи - бил е градинар, през ръцете му са минали редица сеитби, жътви. Имал е и 11 кошера с пчели.

През 1944 г. съдбата го праща в Русе. Петър е бил част от противовъздушно артилерийско отделение, но след 4-5 месеца престой е изпратен в Скопие. След смяната на властта се е наложило да се прибира пеш към България.

Тук той продължава да се труди предимно в селското стопанство и създадените вече ТКЗС-та. Пял е и в църковен и читалищен хор.

Преди 6-7 години се установява в Русе при дъщеря си Дешка Петрова Душкова, която се грижи за него. Тя е единственото му дете, като наследството продължава с внук, внучка и правнук.

Дядо Петър е категоричен, че основна съставка на рецептата за дълголетие е постоянното движение и труда. Наред с меда, той обича да хапва от всичко - зеленчуци, пилешко и агнешко. Решил е обаче да не пие и да не пуши, като единствено обича да си пийва боза.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари