Русенец празнува 102-ри рожден ден

5

Ветеранът от войните Трайко Андонов отпразнува днес 102-ия си рожден ден в Дом за стари хора „Възраждане“ в Русе.

Столетникът имаше вълнуващо тържество, организирано от ръководството и останалите обитатели на дома, сподели Русе Медиа.

На празника трябваше да присъства и кметът Пенчо Милков, но заради извънредното положение и наложената забрана на посещения в социалните домове той не можа да участва лично. Затова изпрати подаръците си за рожденика чрез директора на дом „Възраждане“ Ани Венкова, която поднесе на Трайко Андонов поздравителен адрес и торта от името на кмета. Ръководството на дома пък го изненадаха с колаж от снимки.

Тези жестове на внимание разплакаха ветерана, който получи поздравления с песни и стихове и от своите приятели от дома. Самият Трайко Андонов изпя една македонска песен и сподели, че ще живее още поне 5 години, докато стане на 107. На следващия си рожден ден ще очаква лично кметът да го поздрави и да пеят заедно. И изпрати гостите си с думите: „Ще се виждаме още често“.

Ето и малко информация за рожденика:

Трайко Андонов е роден на 14 март 1918 г. в село Лазаро Поле, Македония. През 1926 г. семейството му идва в България и се установява в Бяла, Русенско. Живял е в многодетно семейство, четирима братя и една сестра.

През 1939 г. полага войнишка клетва, а през 1940 г. става ефрейтор, като по-късно му е присвоено званието кандидат подофицер. Завършва военната си служба същата година. По време на Втората световна война два пъти е мобилизиран и изпращан в противовъздушните батареи около София и Перник, за да защитава въздушното пространство над тях. Впоследствие получава удостоверение за участието си в бойни действия по време на война, което му дава право да ползва предвидените придобивки за ветераните от войните.

През 1948 г. се установява да работи в Русе. Работил е като експедитор в „ДЕСПРЕД“; началник отдел „Снабдяване и пласмент“ в Градски прокомбинат, началник отдел в  завод „Петър Караминчев“; старши инженер в завод „Г. Димитров, водещ корабостроител и др.

Пътувал е в Европа и бившия Съветски съюз, за да договаря стока за местната промишленост. След пенсионирането си е поканен от ръководството на „Камъшит“ Силистра да работи при тях, като до 1978 г. е главен моделиер.

Потребител на социални услуги в Дом за стари хора „Възраждане“ град Русе от 27.06.2017 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари