„Приста скаут“ отпразнува десетия си рожден ден

1

Интересен факт е, че най-възрастният скаут в страната е русенец

Русенският скаутски клуб „Приста скаут“ отпразнува десетия си рожден ден с огромна торта и много усмивки днес в „Канев център“.

За отличното си партньорство с Областната администрация в крайдунавския град и същественият им принос към доброволчеството в региона те бяха удостоени с грамота на областния управител Анатоли Станев. „Продължавайте да правите добро, бъдете пример за подражание на все повече хора. Благодаря ви, че винаги сте ни съдействали! Можете да разчитате и на нашата подкрепа“, написа в поздравлението си областният управител и отбеляза, че едно от най-хубавите чувства е да си сторил нещо добро, да си помогнал на някой друг. „Във времена, когато моралните ценности не винаги се поставят на преден план и когато сред хората цари разединение, то вашите постъпки мотивират все повече хора и така заедно успяваме да променим към по-добро средата, в която живеем“, допълни още Станев, съобщиха от Областна администрация - Русе.

Сред гостите на събитието бяха много жители и гости на Русе, както и заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев, народният представител от „Продължаваме промяната“ Димитър Недялков, а също и директорът на секретариата на Областния съвет на БЧК в Русе Антоанета Ябанозова.

Силно вярвам, че чрез вашата организация съумявате да научите децата на много нови и полезни умения и, че създавате у тях усещане, че те са част от нещо голямо и значимо“, каза Енчо Енчев и пожела на всички млади ентусиасти здраве и приключения, както и любопитството и жаждата за нови познания никога да не ги напускат. „Използвам приятния повод, за да изкажа уважението си към председателя на клуба Теодор Пеев и многобройните скаути, с които заедно не спирате да давате смисъл на мотото „Създаваме по-добър свят“, допълни още заместник-кметът. Той увери, че Община Русе ще продължи категорично да подкрепя скаутското движение, като участва в неговия живот.

От своя страна Димитър Недялков отбеляза, че е приятно изненадан от всичко постигнато от скаутите през годините. Въпреки това според него тяхната дейност остава отвъд суетата на публичното признание и затова ги призова да дават по-голяма гласност на инициативите си. По инициатива на народния представител още през следващата седмица се предвижда тяхната дейност да бъде представена в Народното събрание, където те биха имали и възможност да направят изложба на изработени от тях Коледни артикули с благотворителна цел.

Бъдете все така креативни и добри, и наистина изпълвайте със смисъл това, което правите. Не губете посоката, покорявайте нови върхове – бъдете прекрасни и сияещи“, заяви директорът на секретариата на Областния съвет на БЧК в Русе Антоанета Ябанозова. Тя посочи, че сътрудничеството между Българския червен кръст и скаутите е на много високо ниво и им благодари за съвместната дейност по време на кризата с украинските мигранти.

Поздравителни адреси бяха изпратени от Световната скаутска организация, както и от народния представител от „БСП за България“ Иван Иванов.

Интересен факт е, че най-възрастният скаут в страната е русенец. Става дума за Теодор Пеев, който е председател на клуба и е на 70 години. Клубът в крайдунавския град включва около 150 членове, като най-многобройна е групата на т.нар. „вълчета“, т.е. на децата между 6 и 11 години. Те се над 50. В национален мащаб скаутите наброяват повече от 500 души. Русенският клуб е най-големият в страната. В последните години русенските скаути са участвали в многобройни международни инициативи. Например на олимпиадата в Пьонгчанг през 2018 година като доброволци са участвали двама българи. Един от тях е бил русенецът Борислав Попов, който сега е студент втори курс в Манчестър. Участник от Русе е имало и в световното джамборе в Невада през 2019 година, където са се събрали над 48 000 души от цял свят. Сред най-големите постижения на местния скаутски клуб през годините е и създаването на скаутски дом. Той се намира в бившето училище „Пейо Яворов“ и в него има стаи за различните възрастови групи, кухня, офиси, спално отделение за около 60 – 70 човека, но настанени в спални чували. Редица са и реализираните доброволчески и благотворителни акции. През последните няколко години русенските скаути са участвали и в набирането на финансови средства за реставрацията на иконостаса на църквата „Свето Възнесение“, както и за закупуване на учебни материали и книги за детското отделение в УМБАЛ „Канев“. Същевременно благодарение на тях са се случили и безброй акции за почистване на река Дунав и Янтра.

В рамките на днешното събитие, което целеше да покаже какво означава скаутството, се проведе и благотворителен базар. С част от събраните средства осем младежи от скаутския клуб ще бъдат финансирани догодина за участие в световното джамборе в Южна Корея.

Присъстващите имаха възможност да се запознаят с различни техники за разпъване на палатки, редене на огън и сглобяване на дървено-въжена конструкция. Всички доброволци, дарители и съмишленици бяха наградени.

Припомняме, че президент на скаутската организация в страната също е русенец – Слав Гиндянов.

Тази година страна ни отбелязва и 111 години от запалването на искрата на скаутското движение, което се е случило още през далечната 1911 година. Това се оказва, че е само четири години след създаването на движението в Англия. В днешно време организацията в страната е възстановена през 1991 година. В световен мащаб това е най-голямата младежка организация. Тя включва повече от 72 милиона души в над 170 държави.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    O, tempora, o, mores!
    "Приста скаут" - ако го попитат тоя 70-годишен и неговите набори, какво означава "скаут" - има да се пулят ... Скаут (англ. scout) в превод означава „разузнавач“. По тяхното време имаше "Молодая гвардия", "Тимур и его команда" и так далее ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари