ДПС и ГЕРБ превръщат в пародия процедурата по избора на шеф на КПКОНПИ

0
Атакуваха Бойко Рашков в пленарната зала
Атакуваха Бойко Рашков в пленарната зала

От ГЕРБ сравниха Бойко Рашков с Чупшеску, "издигат" го за президент и за шеф на КЕВР. Карадайъ се закани да го номинира за началник на Антикорупционна комисия

ГЕРБ-СДС и ДПС отсега превръщат в пародия процедурата по избора на следващия председател на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ.

В пленарната зала тази сутрин трябваше да бъдат разгледани и одобрени правила, по които да се осъществи изборът. Двете формации, които често си партнират, въобще не обърнаха внимание на въпросните правила. Вместо това те се фокусираха върху вътрешния министър в оставка Бойко Рашков, когото „Продължаваме промяната“ неприкрито тласка да оглави ключовата комисия, отбеляза вестник СЕГА.

Атаката откри Александър Несторов от ДПС. Той пробва да прокара редица нови изисквания към кандидатите за председател, които очевидно бяха насочени срещу Рашков: претендентите да бъдат до 65 години, а вътрешният министър е на 67 години; да не са обект на проверки от КПКОНПИ, а срещу него беше назначена такава в началото на годината по сигнали за недекларирано имущество и др.

Изказването на Несторов вдъхнови Маноил Манев от ГЕРБ-СДС. Той поиска да се запише изискване, че кандидатите не трябва никога да са били подлагани на процедура за отнемане на достъпа до класифицирана информация – успешно или неуспешно. А през 2021 г. стана ясно, че достъпът на Рашков до тайни е прекратен. Манев се обоснова, че такова изискване се налага, когато се избира „Велик инквизитор“. „Важното е, когато правите инквизиция, да знаете, че инквизиторът, като се самозабрави, не подбира“, предупреди той управляващите.

Тук се намеси Емил Георгиев от БСП. Соцдепутатът засегна въпроса с възрастта на кандидатите за КПКОНПИ, като направи нелепо сравнение с президента на Съединените щати, който е в доста напреднала възраст. „Не е ли инквизиция вашият вожд Бойко Методиев Борисов на среща с избиратели да казва, че ние сме охранени шкембаци“, ядосано попита той герберите. И на свой ред ги предупреди: „Сеете ветрове и ще продължавате да жънете бури.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС сравни Рашков с бившия румънски диктатор Николае Чаушеску. „Не мисля, че г-н Рашков ще се обиди от това сравнение. И г-н Чаушеску е бил доста строг – нещо, към което г-н Рашков се стреми“, допълни депутатът, след като водещият заседанието Мирослав Иванов го скастри за езика му. След това саркастично предложи, че след като управляващите бързат толкова, парламента да избере Рашков в КПКОНПИ още днес, а също да му даде и енергийния регулатор КЕВР. „Вие сте си написали в програмата г-н Рашков като национален приоритет“, възкликна Биков.

В отговор Искрен Митев от „Промяната“ обяви, че критиките и заплахите на ГЕРБ са накарали управляващите да разберат колко удачна е номинацията на шефа на МВР. „Г-н Рашков е най-добрата кандидатура, именно поради факта, че обявяваме война на това, което представлява ГЕРБ“, каза той.

На това реагира водачът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той подигравателно заяви от трибуната, че веднага след приемането на процедурните правила, движението ще номинира Рашков. Така обаче ще превърнат процедурата в пародия. Доказаха го следващите изказвания. Джейхан Ибрямов от ДПС поиска да се заложи като изискване кандидатите "да не са водили тенденциозно следствие спрямо изявени демократи". А водачът на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предложи парламентът да приеме решение, с което да направи Рашков, освен шеф на КПКОНПИ, и министър-председател, и член на Конституционния съд, и какво ли не още.

СЪЩЕСТВЕНО

Въртенето на дискусията около Рашков принуди Мирослав Иванов многократно напомни, че днес не се обсъждат номинации, а само се приемат правилата, по които да се направи изборът на председател. Нямаше полза – обсъждането продължава в същия дух и сега.

Единственият съществен въпрос, който опозицията повдигна, беше защо управляващите чакаха 4 месеца, за да започнат процедурата, тъй като бившият председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров беше принуден да напусне предсрочно поста си от 1 март т.г. Отговор от страна на „Промяната“ нямаше. Герберите обявиха, че целта е антикорупционната комисия да бъде използвана за политически натиск при евентуални предсрочни избори. Предположение направи и Хамид Хамид от ДПС. „Тези олигарси, които го бутат там, явно имат някакви запори. Един има над 200 милиона причини да го вкара там“, коментира той за Рашков.

ПО СПЕШНОСТ

Михал Камбарев от „Промяната“, който оглавява парламентарната комисия срещу корупцията, предложи срокът за внасяне на кандидатури да бъде съкратен от 14 дни на 5 дни. Това означава, че до края на следващата седмица номинациите трябва да са ясни. Засега, освен Рашков, е известно само предложението на „Възраждане“. Националистите обявиха, че възнамеряват да издигнат бившия следовател Бойко Атанасов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Мислещ
    ОПГ ГРОБ=ДПС щом толкова лаят по Рашков, значи има за какво и яко ги е хванал страха, че ще ги разкости! Значи автоматично му подкрепям кандидатурата за шеф на КПКОМПИ!
  • 5
    1
    Страх бате , страх
    Бойко Рашков помни всичко това и после ще им го постави плътно до картофите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари