Децата отпадат от училище заради миграцията на семействата

0
60 деца от Русенска област са в риск от повторно отпадане от детска градина или училище
60 деца от Русенска област са в риск от повторно отпадане от детска градина или училище Видео: Русе Медиа

60 деца от Русенска област са в риск от повторно отпадане от детска градина или училище, съобщи началникът на Регионалното управление по образование Росица Георгиева.

Те допускат отсъствия и ходят нередовно в учебните заведения, а други 53 изобщо не са записани. От 367 посещения по адресите резултатът е 76 деца, които посещават вече детската градина и класните стаи, предаде Русе Медиа.

Причините са в резултат от цялостен процес, в който има незаинтересованост на семействата, социални мотиви, етнически привички на определени групи, най-вече от ромския етнос.

Най-често децата отпадат от училище заради миграцията на семействата, които не ги записват на новото място, където живеят. Те обаче фигурират в системата и може да се проследи в реално време дали да се записали в учебно заведение, тъй като всички РУО са свързани помежду си.

Най-голям проблем за включване на децата в образователната система създават особеностите на ромския етнос, където се смята за нормално да има ранни бракове, ранно раждане, а на места и детски труд в ранна възраст.

Най-важно е децата не просто да бъдат върнати в училище, но и да останат там, да не отпадат. С тази задача са ангажирани 32 екипа от 502 души от различни институции – училища, социални служби, общини, полиция. До края на ноември ще бъдат обходени отново семействата на всички онези 53 деца, които все още са извън образователната система.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари