Да стигнеш до България с луксозен кораб по Дунав

3
Разказ за невероятното пътешествие
Разказ за невероятното пътешествие

В корабния ресторант „Моцарт“ се сервира средноевропейска кухня, като шницел по виенски и пиле паприкаш

Каролин Хендри пропътува Дунава с луксозния SS Beatrice, собственост на Uniworld, минавайки през Сърбия, България и Румъния, по време на пътешествието са организирани множество екскурзии, споделя Флагман.

Корабът се клатеше, докато вълните в бяла пяна удряха корпуса преди разбиването си в скалистия бряг. Нищо необичайно за един круиз, но все пак бурните вълни, които ме събудиха, не бяха морски.

Никога досега, не съм имала такъв вид придвижване по време на речен круиз и това беше една от изненадите по време на този авантюристичен воаяж по протежението на Долни Дунав – там, където реката се влива в Черно море.

Дунав е популярна дестинация за речните круизи, с бляскавите столици Виена и Будапеща по своите брегове и красивите Чешки Крумлов и Залцбург, всички те с лесен достъп. Сега, пътувайки на изток от Будапеща, където реката преминава през Сърбия и формира границата между България и Румъния, ние все повече и повече се отдалечавахме от добре отъпканата туристическа пътека.

Приставайки близо до Голубацката крепост с десетте си кули, издигаща се над тъмната вода, всичко беше спокойно. При навлизане в Карпатите, Косава т. н. бурен вятър може да снижи температурите с -30 градуса през зимата и да вдигне облаци прах през лятото, които, следвайки движението на Дунав и минавайки през пролома Железни врата, достигат чак до Будапеща. Но сега беше пролет и вятърът бе утихнал, а реката и крепостта – окъпани в слънце.

Голубацката крепост е просъществувала 700 години и е била сцена на битки през вековете за сърби, маджари и турци. Докато разглеждахме бойницитe, удълженото лъскаво бяло тяло на нашата яхта CC Beatrice се отдалечаваше по пътя си надолу по течението.

Ние от своя страна се качихме на автобуси и след половинчасово пътуване по десния бряг на Дунав стигнахме Лепенски вир. Малка крайречна пътека в близост до стари къщи ни отведе до огромна метално-стъклена структура, покриваща праисторическа забележителност.

Руините от селището, съществуващо между 9000 г. и 6000 г. пр.н.е., са открити през 1960 г. по време на разкопки. Подобно на Абу Симбел в Египет, всеки камък е бил преместен на по-високо място от оригиналното му местоположение поради строежа на язовир.

Виждаме погребални парцели, олтари, валуни, покрити с лица и шарки, основи на къщи, керамика, бижутерия и разни оръдия на труда от Мезолитната епоха и Ранния Неолит.

Подобно на оригиналното селище, вратата на всяка къща е обърната към висок гранитен връх, с очертания на грубо изсечен трапец на отсрещния бряг, вероятно с религиозно значение.

Надолу по течението се присъединихме към нашия луксозен плаващ хотел. Следобедът представляваше живописен круиз през пролома Железни врата, разделящ Карпатите и Стара планина.

Седнахме на горната каюта, слушайки през слушалки екскурзоводска беседа, направлявана чрез GPS, докато се движехме между скали, извисяващи се на 1600 фута.

Погледът ни бе насочен наляво към издигащата се статуя на владетеля Децебал, воюващ с римляните през 1-ви век от новата ера. Издялана е в скалата по инициатива на румънски бизнесмен и завършена през 2004 г.

По-трудно се забелязва изключителната древна плоча на Траян, изсечена в чест на завършването на стратегически римски път през 100 г. от новата ера.

Абревиатурата SS в SS Beatrice идва от Super Ship (Супер кораб) и е поставена след реконструкция на кърмата на популярния кораб River Beatrice от флота на Uniworld. Ремонтът се състои в не особено голямо разширяване с цел разполагането на стилно стълбище и стъклен полилей Мурано.Шикозният интериор на основния салон включва светло дърво и цвят „French navy” (Френска флота), а също така и редици от антични китайски вази и USB портове в изобилие.

Кафе-салонът „Шуберт“, алтернатива на основния ресторант „ Моцарт“ предлага централноевропейска кухня като шницел по виенски и пиле паприкаш.

Разнообразната културна програма на борда включва дегустация на българско кисело мляко, както и демонстрация на подготовката му. След това идва ред на фолклорните танци, изпълнявани от ученици и рецитал на хор Vox Medicals- хор на талантливи студенти по медицина от Румъния.

Накъдето и да се обърнеш, те преследва избор от екскурзии (включени в цената). Тръгвайки от Видин, България се включих в автобусна екскурзия до Белоградчишките скали, разположени в подножието на Стара планина и в близост до сръбската граница. След кафе-паузата в хотел в Белоградчик беше време да разгледаме скалните образувания на 200 млн. години, изваяни от вятъра и леда в любопитни форми и представляващи естествена защитна стена на града от римски времена насам. Комбинация от пътечки и стълби ни отведе до портите на крепост от 19 век, откъдето можехме да наблюдаваме с километри напред приближаващите посетители. В Русе, България се разходихме под ръководството на екскурзовод по булеварди и площади от 19 в., дали наименованието на града - „Малката Виена“.

Посетихме и намиращия се наблизо Басарбовски скален манастир, основан през 1431 г. и все още населяван от монаси. След това – към Ивановския манастир. Там вървяхме сред цъфнали сливови дървета, под съпровода на крякащите в реката жаби и видяхме изключително добре запазени в пещерите стенописи от 14-ти век.

Пътуването с SS Beatrice ти дава възможност за нова авантюра на различно място всеки ден, комбинирана със спокойни следобеди, през които наблюдаваш пейзажа. Идеална възможност да посетиш тези отдалечени райони на Европа.

*Туристическа информация:

Uniworld (uniworld.com) предлага десетдневни пакети за круизи в Източна Европа, които започват от 3309 паунда на човек и включват all-inclusive круизи със седем нощувки, екскурзии, отстъпки, престой в хотел в Букупещ-2 нощувки и полетите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари