БОЕЦ: Следващата стъпка е отстраняването на Гешев

0
Първо трябва да променим себе си...
Първо трябва да променим себе си... Снимка: БОЕЦ

Знам, че е трудно.

Първо трябва да променим себе си, после голямото. Да повярваме в собствените си сили, като граждани. Да поемем тази отговорност. А не е лесно да носим отговорност за живота си, за бъдещето си, за страната в която живеем. Трябва да се научим. По лесно е да чакаме някой друг да свърши работата, да прехвърлим цялата отговорност на политиците, а ние да критикуваме и псуваме, че нищо не ставало. Всичко става, всичко можем да постигнем, но трябва да участваме и то активно. Без нас няма да стане. Да отделим от времето си, от енергията си, да поемем рискове, да излезем от зоната си на комфорт, да плащаме цената. И да искаме, да изискваме, да мечтаем, да се развиваме. Просвета, образование и гражданска активност. Гражданите трябва да бъдем част от всички процеси в държавата, ние да редим дневният ред и събитията, да поставяме целите и проблемите. А политиците да предлагат и да се състезават с решения и тези, които изберем да ги реализират.

Това е модела на граждански контрол чрез активност, който БОЕЦ налагаме. Гражданите управляват чрез контрола върху управляващите и институциите, чрез инструменти за подкрепа и санкции. Политиците изпълняват и дължат отчетност, прозрачност и уважение към гражданите. Нито една власт, или институция не може да съществува извън гражданския контрол, защото всяка власт и институция е създадена само и единствено, за да служи на гражданите. Гражданкия контрол не е намеса в независимостта на властите. Те трябва да са независими и равноотдалечени едни от други, а гражданите трябва да се равноприближени до всяка власт. Като четвърта власт, гарантираща разделението на останалите и тяхната независимост и стабилизиращ фактор на всички нива. Съдебната система не трябва да работи под натиска на политиците, или на улицата например, но съдебната система трябва да работи напълно прозрачно и да се отчита пред гражданите, а не пред политиците. Съдебната система трябва да преследва политиците, ако има данни за извършени от тях престъпления и не може да е зависима и да се отчита пред тях. Прозрачността в действията на всяка система е гаранцията за нейната независимост.

Ключовата дума е активност. Личен пример, солидарност и действия – това са най-силните „оръжия“ на гражданите. Често политиците се самозабравят, често превземат всички власти, често политическата система се изкривява, което води винаги до различни видове диктатури. Основната причина за тези негативни процеси е липсата на механизми за самоконтрол вътре в системата и липсата на активно гражданко общество, на истински репер. БОЕЦ налагаме нов модел в същата система, който модел блокира всеки опит за порок, или подмяна. Демокрацията и гражданските свободи не са даденост, а постижения, които трябва да се отстояват всеки ден. А кой друг може по-добре да защити интересите на гражданите от самите граждани?

БОЕЦ ще предложим на новото мнозинство в Парламента приемане на Закон за гражданското общество и контрол върху управлението. Който да включва и обедини всички инструменти за контрол върху дейността на институциите, отчетност и прозрачност. Да институционализира ролята на гражданското общество в управлението, включително чрез гражданки представители във ВСС, възможност за граждански номинации за главен прокурор и членове на ВСС и тн. Възможности за отзоваване на изборни длъжности – депутати, общински съветници и кметове при неизпълнение на предизборни обещания и данни за корупция и тн. Граждански контрол върху изборният просец на всички нива, а партиите да имат свои наблюдатели и въвеждане на дистанционно-електронно гласуване, като начало поне по пощата.

Гражданската активност е ключът към решаването на много от най-тежките ни проблеми. През годините БОЕЦ чрез своята дейност даваме пример как гражданите могат да влияят върху процесите и управлението, а политиците бавно и по трудният начин разбират, че това е и в техен интерес, в общ интерес. Или поне тези политиците, които пред себе си имат за цел защитата на обществените интереси. Управлението на страната не може да е монопол на шепа „избрани“, или самоназначили се, а отговорност и право на всеки гражданин. Политиците са изпълнители и наемници за реализиране на целите и защита на интересите на гражданите. Гражданите са възложители на задачите пред политиците и от тях произхожда цялата власт в страната.

В началото е отстраняването на мафията от властта. Борисов и ГЕРБ никога повече няма да управляват. Следващата стъпка е отстраняването на Гешев, ДПС, БСП и тн. Отпушване на съдебната система. Справедливост и търсене на отговорност за извършените престъпления.

Битката продължава.

Георги Георгиев – БОЕЦ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари