БЛС: Против сме да се нападат лекари без доказателства

1
Обезкървената специалност „педиатрия“ получи допълнителен отлив, стигна се до там, че уважавани лекари бяха опетнени без доказателства, заяви д-р Иван Маджаров
Обезкървената специалност „педиатрия“ получи допълнителен отлив, стигна се до там, че уважавани лекари бяха опетнени без доказателства, заяви д-р Иван Маджаров Снимка: БГНЕС

"Обезкървената специалност „педиатрия“ получи допълнителен отлив, стигна се до там, че уважавани лекари бяха опетнени без доказателства. Заставаме твърдо зад колегите, когато те биват нападани без доказателства."

Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по повод реакциите на обществеността, предизвикани от смъртта на 3-годишното дете в столичната педиатрична болница, предаде репортер на БГНЕС.

Маджаров обясни, че състоянието на детето е било несъвместимо с живота.

Стана ясно, че в този случай се касае за изключително тежка инфекция, протекла по възможно най-бързия начин – двустранна пневмония с кръвоизливи в надбъбречните жлези. Състояние несъвместимо със живота. В световен мащаб загиват над 800 000 души годишно от това заболяване“, посочи председателят на БЛС и подчерта, че до момента са запазили мълчание по случая, защото са чакали да излязат резултатите от проверките.

Той призова обществеността да има повече доверие в хората с белите престилки.

Призовавам всички заедно да се борим за истината, да информираме обществеността, да градим доверие и вяра. И в съвремието стават чудеса, но когато имаме доверие на своя лечител. Ние не можем да работим в среда, в която няма доверие. Вярвам на българските лекари, да направим заедно така, че да вярваме в българските лекари”, прикани Маджаров.

Председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов и оператор в телевизия се възмути от думите на Маджаров, че защитава съсловието и нарече думите му глупости. Куменов дори каза, че имало моменти, в които му идвало да набие лекар.

Когато чакаме пред един кабинет, другите, които чакат също са болни. Всеки иска да бъде прегледан, но няма как да се случи веднага, ако отвън чакат 10 човека и за всеки е необходимо поне 30 минути. Ако някой е в много тежко състояние, е наше задължение да дадем предимство на него. Не приемам някой да заявява в ефир, че иска да бие лекари”, коментира още Маджаров.

Той коментира и състоянието, в което се намира педиатричната болница и припомни, че тя работи на предела на възможностите и не изключва варианта в един момент цялата болница да спре да работи.

"Тя е принудена да работи в условия на конкуренция. Тя не е болница, която трябва масово да посреща пациентите. Част от лекарите напуснаха, за да лекуват случаи, с които останалите педиатрични отделения не могат да се справят“, заяви той и добави, че дори и с намалял персонал болницата, и в този момент, продължава да работи и пред кабинетите има чакащи.

Според него до отлива се е стигнало след нападките, които са принудени да търпят и увери, че никой от тях не отива с мисълта да увреди някое дете и добави, че често лечебното заведение задлъжнява, тъй като има случаи, в които деца се лекуват с месеци докато се установи от какво точно страдат.

Маджаров обяви, че съюзът настоява да се премахне сега съществуващата схема пациентите да търсят помощ от медицинските центрове, с които личните им лекари имат сключен договор.

Това е една мъртва нормативна уредба. Тя трябва да бъде премахната, защото тя създава само неразбории и неяснота пред пациентите към кого да се обърнат за помощ“, заяви Маджаров и настоя ако не през тази година то догодина тази практика да бъде премахната.

Според него помощ трябва да се търси в големите лечебни заведения, където има отделение по неотложна помощ  и във всяка сграда с червен кръст.

Маджаров призова и когато даден случай се усложни, хората да не търсят и посещават друг лекар, а да се върнат при този, който са посетили пръв. Според него обикалянето по кабинети и обясняването наново е в ущърб на пациента и забавя стартирането на лечението му. По думите му второ мнение би следвало да се търси в случаите когато има съмнение дали е необходима дадена операция или оперативна интервенция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари