Иван Маджаров: Само след 5 години цели региони от страната няма да имат общопрактикуващи лекари

0
И в първичната, и в специализираната помощ, сме изправени пред катастрофа, предупреди председателят на Българския лекарски съюз
И в първичната, и в специализираната помощ, сме изправени пред катастрофа, предупреди председателят на Българския лекарски съюз

И в първичната, и в специализираната помощ, сме изправени пред катастрофа, предупреди председателят на Българския лекарски съюз

Ние не сме спирали да работим по предложенията за новия рамков договор. Това заяви д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, в ефира на Радио "Фокус" за предаването "Това е България" във връзка с новия рамков договор за медицинските дейности с НЗОК. Той обясни, че БЛС са готови с предложения, които да обсъждат с експертите на касата.

По думите на д-р Маджаров Националният рамков договор е над 400 страници.

Той подчерта необходимостта от промени свързани с дигитализацията, като обясни, че това е нещо много важно и за пациентите, и за лекарите във функционирането на кабинетите и болничните заведения.

"За първи път не протестираме срещу предложения или политики. (...) Ние сме уверени, че с екипа на касата нямаме проблеми по механизмите, по които се водят преговорите, по механизмите, по които се изпълняват вече договорени текстове", каза председателят.

"Аз лично не мисля, че ще имаме проблем с екипа на НЗОК, ние сме работили много добре с тях", допълни той.

"По отношение на фаворизирането на медицински заведения д-р Маджаров обясни, че се надява да продължи политиката, започната от миналата година, в която за първи път забелязахме превес на извънболничната помощ. Само така думите, че извънболничната помощ е приоритетна, получават своята пълнота", обясни Маджаров.

Той разясни, че трябва да се обърне внимание към извънболничната помощ и да се премахнат ненужните административни тежести.

"Трябва да направим така, че колегите да усетят желание да работят там, за да осигурят тези необходими грижи за пациентите, без да се налага да влизат в болници", каза д-р Маджаров.

В заключение той каза, е че и в първичната, и в специализираната помощ, сме изправени пред катастрофа. По думите му в първичната помощ над 60-70% от лекарите са над 50 - годишна възраст, а над 40% от тях са в пенсионна възраст.

"Ако ние не предприемем мерки, само след 3 до 5 години, цели региони от страната няма да имат общопрактикуващи лекари по физиологични причини", обясни председателят на Българския лекарски съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    русенец
    И какво от това? То и сега няма някаква полза от тях. Продават медицински.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари