Безработните у нас вече надхвърлиха 297 000

2
Близо 1300 души се регистрират в бюрата по труда всеки ден
Близо 1300 души се регистрират в бюрата по труда всеки ден Видео: NOVA

297 100 са вече безработните у нас.

Това е с около 113 000 повече от миналата година по същото време. Данните са на Министерството на труда и социалната политика.

Близо 1300 души се регистрират в бюрата по труда всеки ден. Междувременно от началото на извънредното положение заявените свободни работни места са 19 070, информира NOVA.

Най-много са в преработващата промишленост- 4689, след това в държавното управление- 3724 и на трето място в търговията и ремонт на автомобили - 2180. Според експертите темпът на нарастване на безработицата обаче започва да се забавя.

Извънредното положение доведе пазара на труда  у нас до ситуация, която не е виждана през последните 30 години.

От условия на недостиг на работна сила и търсене във всички сектори на икономиката за няколко дни се премина към съкращаване. През този месец и половина този процес продължи, но вече с едно затихване“, каза  Елка Димитрова, директор на дирекция „Политика на пазара на труда и трудова мобилност"

Така преди 13 март в една от русенските фирми за мебели работещите били около 400 души, сега са по-малко от половината.

Ние не сме зависими толкова от мерките, които са в България, колкото , че нашата продукция е експортно ориентирана към цял свят. Складовете ни са пълни, тъй като пазарите са ни затворени, доста продукция има, която стои и не е изкупена от основния ни клиент“,   

На всичко това обаче гледат оптимистично, защото до месец  се надяват износ да има - оттам да си върнат и хората, които сега са на борсата, а друга част от работните места да запазят с мярката 60 на 40.

Най-голям брой регистрирани безработни има и там, където е  по-висока заетостта -  в  София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.  И въпреки, че в едно столично бюро по труда регистрираните през април били почти двойно повече в сравнение с март - светлина в тунела  имало.

В момента, в който излезем от извънредното положение голяма част от фирмите да възстановят поне  50% от персонала, така че до края на юни безработните лица ще намалеят чувствително“, каза Станимир Василев от бюрото по труда в район Изток в София.

От ресорното министерство отчитат, че  по време на кризата 19 100 души били започнали работа в различни сектори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари