Рекордно ниска безработица е отчетена в Русе през месец септември

1
Причината за това, според трудовите посредници, е съживяването на бизнеса в града
Причината за това, според трудовите посредници, е съживяването на бизнеса в града Снимка: Dunavmost

Причината за това, според трудовите посредници, е съживяването на бизнеса в града

Рекордно ниска безработица от 2,6% е отчетена в Русе през септември, докато средната за страната е 4,2 на сто. Регистрираните безработни са почти два пъти по-малко и в сравнение от преди две години, когато приключи извънредното положение заради пандемията. Причината за това, според трудовите посредници, е съживяването на бизнеса в града. Средната заплата, която получават русенци е 1 374 лв.

В началото на ковид пандемията Диляна Иванова била съкратена от фирмата, в която е била търговски представител. Казва, че оттогава е работила на различни места за по три и по шест месеца, с посредничеството на Бюрото по труда. Въпреки че е с висше филологическо образование, сега отново е на борсата.

"Тук всичко са ми предлагали, много пъти са ми давали добри насоки. Сега не знам какво ще ми предложат. Преди малко прегледах свободните работни места, те са повечето в производството. Аз лично желая да работя като преподавател", казва пред камерата на БНТ Диляна Иванова.

След резкия скок на безработицата по време на ковид пандемията, тя започнала да намалява с нормализиране на епидемиологичната обстановка. От няколко месеца се задържа на ниво от около 2,6%, коментираха от Бюрото по труда, основно заради антикризисните мерки за бизнеса.

"В сферата на търговията, ресторантьорство, хотелиерство, преработващата промишленост, много от фирмите върнаха и част от освободените в първите месеци на пандемията работници. Друг фактор е, че в резултат на екстремната ситуация фирмите имаха достъп до повече и по-квалифицирана работна сила, така че много от безработните в този период намериха своите нови работни места", обясни Ивелина Лукова - експерт в Бюрото по труда в Русе.

Трудовите посредници не отричат факта, че има и скрита безработица, тъй като не всички, останали без препитание, се регистрират на борсата.

Катерина Кутинчева например признава, че ако остане без работа, по-скоро ще опита да се справи без посредничеството на Бюрото по труда.

"Бих пуснала и връзки сред приятели и познати за по-бърза реакция да мога да си намеря работа, тъй като в Бюрото по труда не винаги това, което се предлага, отговаря на експертизата на човека, който търси работа", казва Катерина Кутинчева.

Тази година в Русе се търсят най-вече работници в преработващата промишленост, в шивашкото производство и в автомобилната индустрия.

"Фирмите напоследък все повече залагат при търсене и назначаване на работници и служители на така наречените меки умения, т.е. уменията за самодисциплина, самоконтрол, инициативност, гъвкавост", допълва Ивелина Лукова.

Регистрираните в Бюрото по труда са близо 2 300 души. Само през септември около 14 на сто от тях са започнали работа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    12
    гражданин
    Абе спрете се с тези простотии, че Русе е 50000... само пенсионерите са толкова!!! Като си втълпите някоя идиотщина, как ще ви слагат чипове с ваксините, как локдауните ще са вечни за дресировка на населението, как не знам си коя държава била велика и никой не може да ви го избие от главата.
  • 8
    11
    ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА
    ИМА ВИСОКА БЕЗРАБОТИЦА.ХОРАТА НЕ СЕ РЕГИСТРИРАТ ПОРАДИ СЛЕДНИТЕ ПРИЧИНИ: 1.ГЛУПОСТ ИЛИ НЕЖЕЛАНИЕ ЗА СРЕЩА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА АГЕНЦИЯТА ЗА ТРУДОВА ЗАЕТОСТ ПОРАДИ ФАКТ ЧЕ НЯМА КАКВО ДА ПОЛУЧАТ ОТ БЮРОТО ПО ТРУДА.ИМА ЕДНИ ОБЯВИ И ТОВА Е. АКО ИЗОБЩО ИМА ПРОГРАМИ ИЛИ КУРСОВЕ ТО ИМА АБСОЛЮТНИ ДАННИ ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ,А ИМЕННО: ПОВЕЧЕТО ПРОГРАМИ СА ЗА ЛИЦА ДО 29 ГОДИНИ,АЗ ПИТАМ,А ТЕЗИ НА 30/33/36 И.Т.Н. КУЧЕТА ГИ ЯЛИ? ,А НА 50 ? В КОЙ ДЯЛ ГИ ВКАРВАТ? КОЙ ЛАПА ПАРИТЕ ОТ ПРОГРАМИТЕ? ЗАЩО Е НУЖНО ДА СЕ ХОДИ ЗА КУРСОВЕ ДО СТАРА ЗАГОРА СЛЕД КАТО МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗКАРАНИ И В РУСЕ? ТОЗИ БЕДЕН НАРОД КЪДЕ ДА ХОДИ ПО ПЪТИЩАТА С 10 ЛВ. ДНЕВНИ ? АКО ИМАТ ДЕЦА? ТАКА Е ОТ 2000/2001/2002 ГОДИНА. 2.ИЗКАРВАШ 6 МЕСЕЧЕН КУРС ЗА КВАЛИФИКАЦИЯ,ПРИМЕР ( ОПЕРАТОР НА ПОВдИГАЧНА ТЕХНИКА,ПОРТАЛ И И МОСТОВИ КРАНОВЕ,ЕЛ.И МОТОКАРИ) СЛЕД КУРСА ТРЯБВА ДА СИ ИЗКАРАШ КУРС ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОКОАР???? ( ДО СКОРО 250 ЛВ. СЕГА НЕ ЗНАМ ) ОТДАВНА ТРЯБВА ДА СЕ АКТУАЛИЗИРАТ СРЕДСТВАТА.ДНЕВНИ И Т.Н. ПРИСТИГАТ ХОРА ОТ СЕЛА С АВТОБУСИ ВСЕКИ ДЕН. УЖАС. 10 ЛВ. САМО ЗА БИЛЕТИ.,А ЗАКУСКА,ЧАЙ,КАФЕ? ПРИСЪСТВАХ ВСЕ ЕДНО НА ПАЗАРА НА ГАВРОШ И ВЪШКИТЕ. ДОСТА ВРЕМЕ НЯМАШЕ,А И НЯМА СТОЛОВЕ ПО ЕТАЖИТЕ. ИДВАТ ИНВАЛИДИ,КУЦИ,БОЛНИ. ЗАЩО НЯМА СТОЛОВЕ ДОСТАТЪЧНО ЗА ДА СИ ТРЪГНАТ И ДА СЕ ОТКАЖАТ ПО БЪРЗО ЧЕ НЯКОЙ ПЪТ СЕ Е ЧАКАЛО С ЧАСОВЕ? ПРЕДИ ИМАШЕ ЯД С ТОАЛЕТНАТА.БЕШЕ ЗАКЛЮЧЕНА.СЕГА ПОНЕ ТОЗИ ПРОБЛЕМ ГО НЯМА.СВЕТЪТ ТИ Е КРИВ,НЯМАШ РАБОТА,ПАРИ СЕМЕЙСТВОТО Е ПРЕД РАЗПАД И ЕДИН КАПУТ ОХРАНИТЕЛ ТИ ДАВА НАСТАВЛЕНИЯ И НАПЪТСТВИЯ И ВЪПРОСИ: + КЪДЕ ОТИВАШ? ОТГОВОРА Е: - НА МАЙКА ТИ В ШУТКАТА ! ТАКА Е В НОИ И В БЮРОТО. ВСИЧКО Е НАОПАКИ И НЕЯСНО ЗАЩО УСЛОЖНЕНО Е И ПОДТИСКАЩО.СЛУЖИТЕЛИТЕ НЕ СА ВИНОВНИ,С МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРУДА И СОЦИАЛИЗМА( ПРЪДНЯ,ПАРДОН СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО) ЧЕСТО ПЪТИ ИМАШ НУЖДА ОТ ОПРЕДЕЛЕНА КВАЛИФИКАЦИЯ,ДОКУМЕНТ.ТАКЪВ КУРС НЕ Е ПРЕДВИДЕН. ЧОВЕКА НЯМА ДИГИТАЛНА КАРТА НА ВОДАЧ И ПРОФЕС.КОМПЕТЕНТНОСТ. ИМА ГИ И ТРЪГВА. КОЙ ДА ГИ ПЛАТИ ? КАРТАТА БЕШЕ 75 € ПРИ 32 € В ЕС. СЕГА Я НАМАЛИХА. ИЗМИШЛЬОТИНИ,ФИРМИ,ФИРМИЧКИ ПОСРЕДНИЦИ. УЖАС ДО КОГА,ОБИДА,ГАВРА? ТАКА ЧЕ НИКОЙ НЕ ИСКА ДА СЕ ЗАНИМАВА С БЮРОТО ПО ТРУДА ОСВЕН ТЕЗИ КОИТО СА СЪКРАТЕНИ И СА БИЛИ НА ПРИЛИЧЕН ДОГОВОР. ЕТНОСА ПРИБИРА СОЦИАЛ ОТ ХОЛАНДИЯ,ФРАНЦИЯ,ГЕРМАНИЯ,ИТАЛИЯ,БЕЛГИЯ И НИКОГА НЯМА ДА СИ ГУБИ ВРЕМЕТО С АГЕНЦИЯТА ПО ЗАЕТОСТА ЗАЩОТО ЩЕ ИЗГУБЯТ КАКТО СЛЕДВА 250 € ДЕТСКИ 800-1100 ЕВРО СОЦИАЛ,ПОМОЩИ И ПРОДУКТИ СПОРЕД ЗАВИСИ. КАКВО ЛИ НЕ ПРАВЯТ ЗА ДА НЕ ИСКАТ,ТЪРСЯТ ПРАВА И ПАРИ ОТ БЪЛГАРИЯ НЕЙНИТЕ ГРАЖДАНИ ? СВАЛИХА ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА НА 80 ИЛИ 70% за БЕЗРАБОТНИ ПРИСТИГНАЛИ ОТ АНГЛИЯ,БЕЛГИЯ........ТАМ ЩЕ ВЗЕМА 1200 € ТУК МУ ДАВАТ 1400/600 ЛВ. ВЪПРОСИ ИМА ЛИ ОТ БОЙКО БОРИСОВЦИТЕ,СЕДЕСАРИТЕ,ДБ И БСП,ДПС?????? ВСИЧКО Е СТАТИСТИКА И УСВОЯВАНЕ НА ПАРИ ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ ФИРМИ. УПРАВНИЦИТЕ ДА СЕ МОЛЯТ ВСИЧКИ БЕЗРАБОТНИ ДА НЕ КЛЕКНАТ ПРЕД БЮРОТО И ДА СЕ ВЪРНАТ ТЕЗИ ОТ ЧУЖБИНА. ТОГАВА НА КЪДЕ ? ;-))) АМИ ГОЛО ДУПЕ ГЕРБЕРАСТКО,ЧУК,ЧУК.... ?
  • 7
    10
    Гражданин
    Сериозно ли Русе падна под 50 000 души реално население ?!?! От 200 000 през 1989 това прави 150 000 души за 30 години !!! По 5000 души на година намалява градът ни !!! Ако се запази тази тенденция до 10 години от Русе няма да е останало почти нищо. Ще бъде градче с 10 - 15 000 население !!!!!!
  • 17
    9
    Търтей
    Отговорът е много прост-масово хората напускат страната, не само от Русе. По летищата е митинг от народ, а за автобусите да не говорим по колко стотин души на ден извозват. Аз познавам няколко човека, които още лятото заминаха и други, които го обмислят. Не са първа младост повечето при това. Така се стъкмисват статистиките. Я да дадат граничните една справка за напускащите и ще стане ясна работата.
  • 17
    8
    Безработен
    Имитират работа. След като ми изтече обещетението и останах само регистриран, още първия месец тактично започнаха да ме подканвам да се дерегистрирам. Отказах и започнаха да се гаврят с мен като , както никога преди, да ми се обаждат за ниско квалифицирана работа, различна от професия и длъжности, които съм заемал. Така че на 3 месец сам се отписвах.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари