Продължава спадът в броя на регистрираните безработни в бюрата по труда в Русенска област

1
Картина на трудовия пазар през месец юни
Картина на трудовия пазар през месец юни Снимка: Dunavmost

Регистрираните безработни в бюрата по труда в Русе, Бяла и Ветово през месец юни са 4403

Равнището на регистрирана безработица (изчислено като дял на регистрираните безработни лица в бюрата по труда в областта от икономически активното население на възраст 15-64 г., установено при Преброяване 2011 г.) през м. юни в област Русе е 4,3%, показва справка от Регионалната служба по заетостта в Русе.

Спадът на годишна база е с 0,8 п.п. Сравнено с края на май бележи намаление с 0,2 п.п. Равнището на регистрираната безработица в страната през юни 2022г. е 4,2%.

Регистрираните безработни от област Русе (в бюрата по труда в Русе, Бяла и Ветово) през месеца са 4403, което е с 229 лица по-малко от м.май и с 846 лица или с 16,1% по-малко в сравнение с година по-рано.

Продължаващото снижение на безработните спрямо предходния месец се дължи в голямата си част на стартиралите регионални програми за заетост. Чрез тях общините си осигуряват нужната работна ръка за комунални и екологични дейности, а тази година и бизнесът получава подкрепа за наемане на работна сила, за да преодолее икономическите и социални последствия от COVID-19 епидемията. Така регионалните програми помогнаха на повече от 250 безработни в неравностойно положение от област Русе да започнат работа, да възстановят трудовите си навици и да си осигурят доход.

По общини регистрираната безработица в абсолютен брой и относителен дял има следния вид: най-високо е равнището на безработица в община Ветово – 18,2% /738/ следват общините Ценово – 16,9% /300/, Борово – 15,5% /240/, Две могили – 10,7% /364/; Бяла – 10 % /481/, Сливо поле – 4,8% /163/, Иваново – 4,1% /119/ и най-ниско в Русе – 2,5% /1998/.

През м.юни 2022 в трите ДБТ в областта са регистрирани нови 691 безработни лица. Регистрирани са и 19 търсещи работа лица от групите на заетите, учащите и пенсионерите.

През м.юни броят на започналите работа регистрирани безработни е 759. Поради големият брой започнали работа по регионални програми към общините през месец юни, държавното управление доминира в разпределението на заетите по сектори – 26,8%. Следват преработващата промишленост – 13,8%, търговията – 9,8%, хотелиерството и ресторантьорството – 7,6%, хуманното здравеопазване и социална работа - 6,7% и др.

Своето ново работно място чрез бюрата по труда са намерили и други 19 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите.

През юни 47,4% от започналите работа са устроени в реалната икономика. Други 399 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места – 45 по мерки за заетост, 271 по програми за заетост и 83 по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР).

Заявените работни места на първичния пазар на труда в област Русе през юни са 707. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (33,5%), следва държавното управление (33,4%); строителството (9%); търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (6,6%); хуманно здравеопазване и социална работа (5,8%) и др.

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: оператори на стационарни машини и съоръжения; металурзи, машиностроители и сродни на тях; строителни работници; неквалифицирани работници в добивната, преработващата промишленост, строителството и транспорта; квалифицирани работници по производство на храни, облекла, продавачи; водачи на МПС и подвижни съоръжения; чистачи и помощници; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транпорт; работници по събиране на отпадъци и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    2
    гост
    Аз също се отказах от безсмиленните им регистрации. Сега работя каквото намерим.
  • 14
    1
    Viking
    Стига глупости! Повечето безработни изобщо не се регистрират в бюрото защото не вярват на тия тюфлеци. Аз самия бях регистриран в Бюрото по труда град Русе,аз обаче имах един личен проблем и закъснях за подпис с два дни, съответно ме отписаха, забраниха ми да се регистрирам отново в рамките на шест месеца и демонстративно служителката ми скъса книжката която трябваше да нося със себе си ежемесечно в Бюрото по труда. Така че тия паразити от БТ-гр.Русе имат една единствена цел да отчитат ниска безработица нямаща нищо общо с реалността!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари