Близо 500 души са трудоустроени през март месец в Русенско

0
Равнището на регистрираната безработица през месец март в област Русе е 5,5%
Равнището на регистрираната безработица през месец март в област Русе е 5,5% Снимка: Dunavmost / Архив

Равнището на регистрираната безработица през месец март в област Русе е 5,5%

През месец март броят на започналите работа регистрирани безработни продължава да се увеличава до 489 лица, което е със 110 души повече в сравнение с месец февруари. Работа чрез бюрата по труда са намерили и 11 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите. Най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработващата промишленост-25,2%, следват тези от селското, горското и рибното стопанство - 12,7%, търговията - 12,3%, транспорта - 6,7%, строителството - 4,7%, държавното управление - 4,5% и др., съобщават от Бюрото по труда.

През март 95% от започналите работа лица са устроени в реалната икономика. На субсидирани работни места са били назначени 26 безработни от рисковите групи - 4 по мерки и програми за заетост и 22 по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР).

Равнището на регистрираната безработица през месец март в област Русе е 5,5%. За страната равнището на регистрираната безработица през същия месец е 5,4%. Регистрираните безработни от област Русе (в бюрата по труда в Русе, Бяла и Ветово) към края на месец март са 4526, като спрямо месец февруари се отчита намаление със 153 лица. Продължава да се отчита спад на регистрираните безработни спрямо март 2022 година - с 315 лица.

По общини регистрираната безработица в абсолютен брой и относителен дял има следния вид: най-високо е равнището на безработица в община Ветово – 21,6% (766) следват общините Ценово – 20,8% (331), Борово – 18,3% (253), Две могили – 17,2% (439); Бяла – 13,6% (531), Сливо поле – 7,4% (221), Иваново – 3,9% (101) и най-ниско в Русе – 2,9% (1884).

През месец март 2023 в трите ДБТ в областта са регистрирани нови 556 безработни лица. Регистрирани са и 15 търсещи работа лица от групите на заетите, учащите и пенсионерите.

През месеца в бюрата по труда в област Русе заявените работни места на първичния пазар на труда са 515. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (46,0%), следват селското стопанство (10,5%), търговията (9,3%), държавното управление (7,4%), хотелиерството и ресторантьорството (6,6%) и др.

Най-търсените от бизнеса професии през март са: работници в добивната и преработваща промишленост, работници в селското, горското и рибното стопанство, оператори на стационарни машини и съоръжения, полагащи грижи за хора, персонал зает в сферата на персоналните услуги и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари