Българин изобрети часовник - преводач

0

Чували ли сте за Владимир Ичевски? Изобретател от… България!

Да, човекът, сътворил часовник, чиято уникалност е в това да превежда непознатите думи на български… Истинско творение, достойно да осмисли един живот и да улесни милиони други!

Идеята на Ичевски непознатите думи в чуждите за нас езици да не са пречка чрез подобно устройство датира от края на миналия век.

Още в началото на 90-те години изобретателят започва разработката на специална система, която да разпознава за кратко време (една-две секунди) графични образи.

Владимир Ичевски на Международния панаир – Пловдив, 2007 г.

В самото начало изобретението му има формата на писалка, която прави истински фурор през 2007 година на Международния панаир в Пловдив.

От тогава до днес писалката се трансформира в часовник за ръка, защото според неговият откривател така ще се използва доста по-лесно във всекидневието, особено в ерата на смартфоните и т.нар. „революция на китката“.

Самият часовник може да превежда текстове от различни носители – таблети, смартфони, електронни четци, хартия…

Няма значение нито на какво е напечатан текстът, нито моделът операционна система. Ръчният часовник-преводач има подвижна камера. Тя се управлява както с ръката, така и в режим „Свободни ръце“.

Управлението на умната машинка е изключително интерактивно – без каквито и да е копчета и бутони, само с леки движения в една или друга посока на ръцете, т.нар. „жестов контрол“.

По този начин българинът е отговорил на тенденцията в световен мащаб информацията да се навигира само с поглед, жест, мимика, звук и мисъл като по този начин се постига с минимум усилия максимум полза.

С помощта на лазерен лъч се посочват единствено непознатите изрази или думи в текста.

Според Ичевски има опция функциите на изобретението му да се разширяват.

Така например могат съвсем спокойно да бъдат вградени в часовника-чудо пулсомер, гласов софтуер за разпознаване и произнасяне на преведения текст, крачкомер, както и други екстри.

На този етап се търси спонсориране на часовника-преводач, защото изобретателят иска да види проекта си в серийно производство. Ичевски разчита и на явлението „Crowd Funding“.

При него разработването на нов продукт се финансира единствено от неговите бъдещи ползватели.

Това публично финансиране става посредством предварителни поръчки.

Според Владимир Ичевски обществото ни е узряло за подобен род финансова помощ.

Така хората у нас ще компенсират недостига на инициативност в лицето на държавата и бизнеса за внедряването на високите технологии.

Ако сме по-инициативни ще можем да реализираме първото движение в света „Production Crowd Funding“, смята българският изобретател.

Източник: ДЕЛО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари