Археолози разкриха мистерията на Великденските острови

1
Археолози са удивени от направеното от тях откритие, свързано с огромните каменни глави на един от Великденските острови
Археолози са удивени от направеното от тях откритие, свързано с огромните каменни глави на един от Великденските острови

Археолози са удивени от направеното от тях откритие, свързано с огромните каменни глави на един от Великденските острови.

Рапа Нуи е разположен на 4000 км от Таити, в центъра на Тихия океан, едва докоснат от модерната цивилизация и е с площ едва 64 км.

Рапа Нуи означава  пъпа на света, или Великденският остров. Той е един от най-усамотените острови в света и е известно на любителите на мистериите и авантюрите място. Те са привлечени от мистичните каменни статуи с неизяснен произход, разпръснати из острова.

Учените повдигнаха тайнствената завеса над известния с многото си огромни древни скулптурни артефакти остров. Археолозите са открили, че главите са част от внушителни по размери фигури, погребани под земята. Отдалеч те приличат на странна композиция от едри зъби.

Най-големият от 887 „моаи“ е висок над 10 метра и тежи над 82 тона. Цялата фигура е 21 метра и тежи 270 тона. Много от тези статуи са били преместени на различни места по острова. Те представляват предци и божества.

Наистина впечатляващо, нали?

Нещо повече! Телата са покрити с издълбани в камъните невиждани досега праисторически петроглифи. За откривател на странния остров се смята холанският мореплавател Джейкъб Рогевин. Спори се дали първи на Пъпа на света не са стъпили испанците. Рапа Нуи, един от най-самотнити острови на Южния Пасифик,  е бил посещаван и от Джеймс Кук, който му направил и няколко сполучливи карти.

Източник: СПЪТНИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари