Археолози откриха най-старият кораб в света на дъното на Черно море

1
Невероятното откритие датира на повече от 2400 години
Невероятното откритие датира на повече от 2400 години

Археолози откриха в Черно море на по-малко от 100 км от българския бряг вероятно най-старите и добре запазени останки от корабокруширал кораб в света.

“Това е невероятна находка. Първа по рода си“, коментира Крум Бъчваров, който работи по „Морски археологически проект Черно море“ (Black Sea MAP ).Невероятното откритие датира на повече от 2400 години.

Причината за доброто запазване на 32-метровия древногръцки кораб е дълбочината на която е открито плавателнотo средство – коментират археолозите. Липсата на кислород е запазилa добре мачтата, руля, гребните пейки и други детайли. Водите на Черно море под 150 метра е аноксична, което означава, че околната среда не може да поддържа живи организми, част от които се хранят с органични материали, от каквито са направени и корабите.

Кораб, оцелял в днешни времена, разположен на 2 километра под морската повърхност е нещо, което никога не бих повярвал, че е възможно, казва професор Джон Адамс, главен изследовател на Black Sea MAP. Това ще промени разбирането ни за корабостроенето и мореплаването на Древния свят”.

Изследователите смятат, че корабът е от “търговски тип”, който е бил виждан досега и в изображението на известната древногръцка керамична ваза “Вазата на сирените”, намираща се в Британския музей. Университетът в Саутхемптън вече е датирал малко парче с въглероден метод, а резултатите са потвърдили, че това е най-старият и непокътнат корабокруширал кораб, познат на човечеството.

Вероятно античното плавателно средство ще остане на мястото, където е открито, а повече информация се очаква да бъде изнесена тази седмица. MAP Black Sea е най-мащабният подобен проект в света, изследващ начина по който Черно море се е променило и как това е засегнало човешката цивилизация. Теренната работа се провежда изцяло в българската акватория на Черно море и се финансира от „Фондация за експедиции и образование“, Великобритания (Expedition and Education Foundation).

Black Sea MAP са изследвали над 60 корабокруширали кораба досега, които лежат на дълбочина стотици или хиляди метри по българското крайбрежие. Много от тях са със запазени мачти, рул, товари от амфори и корабни фитинги, разположени на палубата. Изследванията на тези кораби показват структурни характеристики, фитинги и оборудване, които са известни само от чертежи или писмено описание, но никога досега не са били виждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари