Археолози обявиха историческа находка в САЩ

0
Те твърдят, че са открили останките от кораба "Индевър" на капитан Кук
Те твърдят, че са открили останките от кораба "Индевър" на капитан Кук Видео: БНТ

Историческа находка обявиха археолози и историци в Съединените щати.

Те твърдят, че са открили останки от кораба "Индевър" на капитан Кук, предава БНТ.

Това е копие на кораба "Индевър" на прочутия капитан Джеймс Кук. Знаменитият британски откривател на множество неизвестни в 18 век територии тези дни е в центъра на медийното внимание. "Индевър" изчезва преди 250 години.

Сега се смята, че останките му са открити край бреговете на американския щат Роуд Айлънд, по-точно във водите на пристанище Нюпорт.

Кати Абас - Морски археологически проект Роуд Айлънд: "Занимаваме се с това от 25 години и за първи път наистина мислим, че сме близо до откриването на "Индевър". Това няма да приключи за 50 минути. Чака ни много работа, но почувствахме, че трябва да споделим с вас докъде сме стигнали."

На пресконференцията бяха показани триизмерни образи на откритите от археолозите артефакти. Капитан Кук поема към Австралия и Нова Зеландия между 1768 и 1770 г.

Кати Абас - Морски археологически проект Роуд Айлънд: "Индевър" се счита за основополагащ плавателен съд за европейските австралийци. Туземното население в Австралия не е много доволно от това, но това е политически дебат, в който няма да влизаме."

Легендарният мореплавател изследва и картографира малко известни дотогава части на източното крайбрежие на Австралия и Нова Зеландия. Извършва общо три околосветски плавания.

Алистър Уолтън - генерален консул на Австралия в Ню Йорк: "Днес един вид обявяваме, че велика част от историята на Австралия - местонахождението на "Индевър" е открито в Съединените щати."

Питър Декстър - Национален морски мезуй на Австралия: "Ще празнуваме пристигането на Кук в Австралия през 2020 г. Да се открият останките на "Индевър" в този момент и да могат да се идентифицират е изключително постижение. Би било прекрасно."

Смята се, че корабът изчезва през 1778 г., след като е бил потопен от британския флот през Американската война за независимост, за да бъде блокиран достъпа на французите до Нюпорт. Предстоят допълнителни изследвания на откритите останки.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари