5 години затвор за разпространие на невярна информация за коронавируса

1
Извънредният закон - затвор за паника и наказания за лекари
Извънредният закон - затвор за паника и наказания за лекари Снимка: AP Photo

Извънредният закон - затвор за паника и наказания за лекари

Фирмите ще могат да пращат принудително служителите си да работят дистанционно или в отпуск

5 години може да лежи в затвора всеки, който разпространи невярна информация за коронавируса, тежки наказания за лекарите, които не помагат при епидемия и възможност работодателите да пускат в платен и неплатен отпуск служителите си и без тяхно съгласие.

Това е предвидено във внесения от депутати от ГЕРБ законопроект "за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание". Днес той ще се обсъжда в три парламентарни комисии - правната, здравна и социалната. Очаква се още в сряда да бъде гласуван в пленарната зала, и то на две четения, пише вестник Сега.

Законът на практика узаконява много от приетите от правителството мерки, като е записано, че "при необходимост, по препоръка на Националния оперативен щаб, със заповед на министъра на здравеопазването могат да се "установяват по-тежки противоепидемични мерки".

Какво още предвижда законът?

- Депутатите от ГЕРБ откликват на призива на главния прокурор Иван Гешев за промяна на законодателство по отношение на фалшивите новини, с които се всява паника. Който разпространява невярна информация за заразителна болест ще се наказва с до 3 години затвор и до 10 000 лв глоба. Ако обаче се прецени, че вредните последици са значителни, наказанието скача на 5 години, а глобата - на до 50 000 лв. Проблемът е, че в закона не се уточнява какво се има предвид под невярна информация и това дава възможност за злоупотреба, особено по отношение на медиите.

- В Наказателния кодекс се предвижда специален текст за наказания на лекари, които не се притекат на помощ на болен или родилка по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи. Предвижда се пробация до 1 година или до 1000 лв. глоба.

- Ако по време на извънредното положение дадено предприятие временно преустанови работа, работодателите могат да пуснат служителите си принудително в платен годишен отпуск. Това ще важи и за работниците, които още не са придобили осем месеца трудов стаж. Ако служителят няма вече платен отпуск, той може да бъде пуснат принудително в неплатен. Служителите могат да бъдат пратени да работят дистанционно, също без тяхно съгласие.

- Работодателите не могат да откажат ползването на платен или неплатен отпуск на бременни, жени в напреднал етап на инвитро процедури, на майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или дете с увреждане. Същото важи и за самотните бащи или осиновител на дете до 12 години, както и за ненавършилите 18 години работници и тези с трайно намалена работоспособност от 50 или над 50%.

- Ако при извънредно положение предприятие преустанови работа със заповед на държавен орган, работниците имат право на обезщетение в размер на 50% от брутното му възнаграждение, но не по-малко от 75% от минималната работна заплата. То се плаща от работодателя.

- Дава се възможност и на администрацията за дистанционна работа при форсмажорни обстоятелства.

- Личните пенсии на хората, които имат придобит осигурителен стаж след 31 декември 2018 г., но нямат подадено заявление, ще се преизчисляват служебно, считано от 1 април 2020 г.

- Забраняват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафенета, сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторантите и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно- хигиенните изисквания. Неупоменатите търговски дейности продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания;

- Забраняват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение;

- Забраняват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини;

- Забраняват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма;

- Забранява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, спортни и СПА центрове, фитнес зали и други);

- Забраняват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително и присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения;

- Забраняват се обученията и командировките в страната и чужбина;

- Забраняват се свижданията в местата за лишаване от свобода и в арестите, както и извеждането на лишените от свобода за работа на обекти извън местата за лишаване от свобода;

- Българските граждани, планиращи пътувания извън страната, задължително сключват медицински застраховки;

- Спират да текат всички процесуални срокове по висящите производства - административните, изпълнителните, гражданските съдебни и арбитражни. Изключение се прави само за наказателните производства.

- Държавните и частните съдебни изпълнители няма да извършват публична продан и въводи във владение в рамките на принудителни изпълнения. След края на извънредното положение, те ще се образуват и обявяват наново.

- Спира се налагането на запори на банкови сметки, заплати и пенсии на физически лица, както и извършването на описи на движими и недвижими имоти.

- Ограничават се нотариалните удостоверявания. Нотариалната камара ще осигурява по един дежурен за всеки нотариален район за спешни заверки.

- Спират да текат и срокове от закона за противодействие на корупцията.

- Правят се промени, свързани с безвъзмездните финансови помощи, давани от управляващите органи на средствата от ЕСИФ - Европейския структурен и инвестиционен фонд.

- В тридневен срок от влизането в сила на извънредния закон в сила лечебните заведения, държавните институции и телекомуникационните оператори трябва да извършат проверка на техническото състояние на обектите, предназначени за снабдяване с електроенергия. Целта е да се гарантира ток при критична ситуация.

- Срокът на валидност на личните карти и на шофьорските книжки, който изтича в периода до 31 октомври, се удължава с шест месеца. Те ще важат обаче само на територията на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари