Гърция строи нови затвори за около 3000 осъдени

0
Гърция затяга правосъдната си система и работи по ускорен план за създаване на нови затвори в цялата страна
Гърция затяга правосъдната си система и работи по ускорен план за създаване на нови затвори в цялата страна

Гърция затяга правосъдната си система и работи по ускорен план за създаване на нови затвори в цялата страна

Гръцкото Министерство на правосъдието предложи нов законопроект, в който се предвижда затягане на наказателната система за много престъпления като палежи и тежки пътнотранспортни произшествия, по-високи глоби, ускоряване на съдебните процеси, мерки за намаляване на чувството на безнаказаност, както и излежаване на всички присъди над три години, съобщи гръцкият в. „Катимерини“.

В опит да гарантира ефективното прилагане на обявените реформи министърът на правосъдието Йоргос Флоридис заяви, че изграждането на новите затвори ще стане в рамките на 12 месеца, като целта е в тях да бъдат настанени около 3000 осъдени, предимно такива, които излежават леки присъди.

Очаква се тези нови съоръжения да облекчат пренаселеността в съществуващите вече затвори. Към момента от 10 200 затворници близо 1300 изтърпяват леки присъди, като за тях е предвидено да бъдат преместени в новите сгради.

Правителството също така разработва програма за замяна на присъда лишаване от свобода с общественополезен труд за затворници, осъдени за по-леки престъпления. Заместник-министърът на правосъдието Йоанис Бугас съобщи пред „Катимерини“, че вече е създадена платформа, в която 1500 работодатели са проявили интерес към наемането на осъдени в общини, организации, болници, здравни центрове и учебни заведения.

Законопроектът предвижда осъдените за палеж, по непредпазливост или умишлено, да влизат в затвора. За престъпленията, които са извършени умишлено се предвижда и конфискация на имуществото на извършителя за причинените щети, а в тежките случаи, освен наказателната санкция, се предвиждат и глоби до 200 000 евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Странна работа
    Гърция и България вместо да строят заводи,жилища,детски градини ще строят затвори.....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари