Протест за чист въздух в Русе на 5 февруари

0
Искаме чист въздух и кадърни управници
Искаме чист въздух и кадърни управници Снимка: Севдалин Емануилов

"Десетилетия наред Русенци са лишени от чист въздух.

Правителства и управляващи се сменят, проблемът остава.

Регистрираните болни в онкологичен център Русе, за няколко години, са се увеличили  с 25%. Нивата на фините прахови частици почти всеки ден стигат до 10 пъти над допустимото.

Общински съвет Русе отказа да приеме искане на граждани за създаване на Обществен съвет по екология, Община Русе не предприе никакви мерки за осигуряване на чиста и здравословна околна среда. РИОСВ-Русе не разполага с апаратура за установяване количеството и вида на вредните емисии, отделяни от промишлени източници.

В промишлени предприятия работят незаконно строени инсталации. През 2016г. Окръжна прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за замърсяването на въздуха, следствието по което още не е приключило и няма повдигнати обвинения.
Парламентът и правителството бездействат, въпреки, че са запознати с проблема.

На 5 февруари 2018 година от 18:00 часа излизаме на протест пред сградата на Община Русе. Протестираме против бездействието на институциите и настояваме за адекватно и ефективно решаване на проблема.

Искаме чист въздух и кадърни управници.

След като се обърнахме за помощ към Община Русе, Омбудсмана на Република България, Министъра на околната среда и водите, Президента на Република България, Министър председателя, Народното събрание и Европейската комисия и никой от тях не направи нищо, за да реши проблема, по време на протеста ще изпълним специален ритуал с който ще изпратим послание към Извънземните - с молба за помощ, включително да приберат при себе си некадърните управници, за да бъдат заменени с по-отговорни"

Бойко Никифоров
председател на Гражданско движение "Бъдеще за Русе"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари