В Русе не са съгласни "Български ВиК холдинг" да вземе дяловете на ВиК

3
Въпросният холдинг бе създаден от правителството в началото на януари 2020 г.
Въпросният холдинг бе създаден от правителството в началото на януари 2020 г.

Представителите на Община Русе в общото събрание на съдружниците на ВиК-Русе да гласуват против прехвърлянето на дяловете на ВиК-Русе на държавното дружество „Български ВиК холдинг“.

Това е предложението, което председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев е внесъл за обсъждане на предстоящата сесия през юни, пише Русе Медиа.

На общото събрание на 24 юни една от най-важните точки е вземане на решение за приемане на нов съдружник в дружеството – „Български ВиК холдинг“ ЕАД гр. София. Предлага се предоставяне на съгласие за прехвърляне правото на собственост на държавата чрез министъра на регионалното развитие и благоустройство върху 205 032 дружествени дяла с номинална стойност 1 лев всеки един, представляващи 51% от капитала на „Водоснабдяване и канализация“ ООД гр. Русе, на „Български ВиК холдинг“ ЕАД гр. София.

Въпросният холдинг бе създаден от правителството в началото на януари 2020 г. „След извършено проучване беше установено, че „Български ВиК холдинг“ ЕАД гр. София до настоящия момент не е изпълнило ангажиментите, които е поело, а именно финансово подпомагане на ВиК дружествата. Единствената форма на подпомагане, която ВиК дружествата са получили, е под формата на парични заеми с изключително неизгоден лихвен процент. Установи се също, че подпомагането на ВиК дружествата от държавата е прекратено от 1 април тази година. До настоящия момент дружеството не е доказало необходимото ниво на експертиза, необходимо за защита интересите на държавата“, казва в становището си Иво Пазарджиев.

Община Русе притежава 32% от дяловете на дружеството, с оглед на което Общински съвет-Русе следва да упълномощи представителите на Община Русе – съветниците Валери Иванов, Деница Иванова, Илиан Илиев, Пламен Цветков, Дилян Саманджиев и Станимир Станчев, за изразяване на становище на общото събрание. Предложението е те да гласуват против.

Ако решението за прехвърляне на собствеността се приеме, дяловете ще бъдат разпределени между съдружниците както следва:

  • „Български ВиК холдинг“ ЕАД гр. София – 205 031 дяла на обща стойност 205 032 лв.;
  • Община Борово – 4 020 дяла на обща стойност 4 020 лв.;
  • Община Бяла – 12 061 дяла на обща стойност 12 061 лв.;
  • Община Ветово – 16 081 дяла на обща стойност 16 081лв.;
  • Община Две могили – 8 040 дяла на обща стойност 8 040 лв.;
  • Община Иваново – 8 040 дяла на обща стойност 8 040 лв.;
  • Община Русе – 128 648 дяла на обща стойност 128 648 лв.;
  • Община Сливо поле 12 061 дяла на обща стойност 12 061 лв.;
  • Община Ценово – 8 040 дяла на обща стойност 9 040 лв.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    ;;;;
    Този път са прави да са против! Това си е окрупняване на В и К в една фирма, а после про100$ к!р0 и другият сащнически хибрид - кокорчо ще подарят водния холдинг на правилния сащническия васал! България трябва да е независима, а не зависима от сащ!
  • 4
    2
    до 1
    ... и ще го погребат на общински разноски с почести, дано да е по-скоро!
  • 6
    1
    60-70% загуби по мрежата, ама...
    Доктор инженер Сава Савов за още поне четири години да остане на поста след Декември, та да закръгли ДВАЙСЕТТАКА! Другото е без значение ВиК-ата, МиК-ата...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари