Предсрочно прекратяване правомощията на Иво Пазарджиев искат съветници

3
Според вносителите председателят на Общинския съвет е направил опит да неглижира насрочената извънредна сесия по повод усложнения трафик на Дунав мост
Според вносителите председателят на Общинския съвет е направил опит да неглижира насрочената извънредна сесия по повод усложнения трафик на Дунав мост

Според вносителите председателят на Общинския съвет е направил опит да неглижира насрочената извънредна сесия по повод усложнения трафик на Дунав мост

Докладна с искане за предсрочно освобождаване на председателя на Общински съвет - Русе Иво Пазарджиев внесоха групата общински съветници от СДС. Мотивите, които изтъкват вносителите Станимир Станчев, Елеонора Николова, Деян Недков и Иван Григоров са следните: 

"В разгара на летния сезон, за гражданите на град Русе и съседните общини и кметства, се създаде невъзможност да живеят и работят нормално, поради наслагване на няколко причини: 1. Насочване на международния трафик на товарни автомобили през КПП Дунав мост и образуването на километрични опашки, които практически блокираха възможността на жителите на град Мартен, на работещите на територията на индустриалната зона  Тера, образувана на територията на бившия КТМ, както и на работещите на територията на Индустриалния парк да се придвижват свободно..Това безпрецедентно струпване на товарни автомобили и хора, създаваше предпоставки за тежки пътно-транспортни инциденти, на екологична катастрофа и най-вече - на невъзможност гражданите да пътуват безпрепятствено до работните си места.

Гражданите изразиха своето недоволство, излизайки на протести и очакваха от Кмета на града и неговата администрация и от Общински съвет Русе вземането на бързи и адекватни мерки, ефективно взаимодействие с централната власт на държавата, за решаване на екстремната ситуация.

Този проблем съвпадна и с реализацията на водния проект от страна на ВИК-разкопаване на основни артерии, препятстващи движението, недобра организация на работния процес, изключително неудобство за гражданите, създаване на абсурдни ситуации.

Тези въпроси бяха обсъдени от Общински съвет Русе и на администрацията на Кмета на общината бе даден срок до 10 август 2022 г. да предприемат организационни мерки.

Форсмажорната ситуация налагаше Общински съвет Русе да изслуша Кмета за предприетите мерки, както и да вземе спешни решения.

Група от 17 общински съветници сезира Председателя на Общински съвет с искане за свикване на извънредна сесия с дневен ред:

1.Разяснения от експерти, относно възможните решения и сроковете, в които ще бъдат реализирани необходимите мерки;

2.Разяснения от изпълнителя на договора за инженеринг на строителния обект ДЗДД ВиК Средна кула 2019, относно сроковете и качеството на извършените ремонтни дейности;

3. Отчет на Кмета за предприетите действия.

С така обявения дневен ред бе свикана извънредна сесия за 26.08.2022 г.- 9 часа.

В навечерието на сесията, Председателят на Общинския съвет г-н Иво Пазарджиев отправи покана към гражданите, обществениците и съветниците, за среща с Кмета на общината по същите проблеми - предмет на вече свиканата сесия.

Видно бе, че администрацията на Кмета, заедно с Председателя на общинския съвет, направиха опит да заобиколят нежеланата от тях сесия, да неглижират работата на общинските съветници и практически да бламират работата им..

Съгласно чл.18 от ЗМСМА  Общинският съвет е орган на местното самоуправление и се избира от населението на Общината. Призван е да взема решения по всички въпроси, отнасящи се до гражданите, както и да упражнява контрол върху начина, по който изпълнява правомощията и задълженията си Кмета и неговата администрация.

За нас е недопустимо именно Председателят на Общинския съвет да оглави инициативата за практическото неглижиране и бламиране на работата на общинския съвет, касаеща разискване и търсене на решения в една двойно критична ситуация за града.

Председателят на Общинския съвет наруши едно свое важно задължение, записано в чл. 15,ал.1 т.4 от Правилника за организация и дейността, а именно: да подпомага съветниците в тяхната дейност.

Считаме също така, че с оглед на упражняване на професията си на адвокат, г-н Пазарджиев е в невъзможност да уплътнява 8 часов работен ден - обичайно, той не е в кабинета си, на разположение на съветниците, на гражданите и институциите. Реализираните доходи от свободна професия сочат на интензивна ангажираност с процесуално представителство пред съдилищата в град Русе и в други населени места, които обективно препятстват упражняване правомощията на Председател на общински съвет, която следва да се оцени като трайна невъзможност", се посочва в докладната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    3
    Па па
    Най желателно е тая пияница да започне работа във някоя от Лафките на майка му в някое училище като продавач хаха А може и в цеха да прави банички!
  • 18
    2
    русенец
    Крайно време е тази комунистическо.ВМРО-йска управленска клика, довела града ни до пълен упадък да бъде разбита. Ако ВМРО - Русе не искат да последват съдбата на национално ниво и искат в следващия общински съвет да имат поне 1 общински съветник, трябва сами да отеглят това недоразумение, наречено Председател на общ. съвет. А за другия участник в тази клика ще почакаме до догодина, до изборите
  • 17
    1
    Nnm
    Аут на Баничката!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари