Столтенберг: България е ангажиран съюзник на НАТО

0
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа в "Туитър", че е провел съществен разговор с премиера Кирил Петков по повод струпването на руски войски на границата с Украйна
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа в "Туитър", че е провел съществен разговор с премиера Кирил Петков по повод струпването на руски войски на границата с Украйна Снимка: БГНЕС / Архив

Генералният секретар на Алианса заяви, че е провел съществен разговор с премиера Кирил Петков

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа в "Туитър", че е провел съществен разговор с премиера Кирил Петков по повод струпването на руски войски на границата с Украйна и влиянието им върху европейската сигурност, предаде  NOVA

Столтенберг определя България като "ангажиран съюзник на Алианса, който дава своя принос за колективната отбрана".

По-рано днес Столтенберг приветства решението на САЩ да изпратят допълнителни сили в Германия, Полша и Румъния, да отпуснат 8500 военнослужещи за силите за бързо реагиране на НАТО и да поставят група самолетоносачи в Средиземно море под командването на алианса. Това се казва в изявление на генералния секретар на НАТО, публикувано в Брюксел.

"Приветствам решението на САЩ да разположат допълнителни сили в Германия, Полша и Румъния, с което се засилват възпиращите и отбранителните способности на НАТО. Тези сили ще допълнят други неотдавнашни усилия на САЩ за обща отбрана, включително разполагането на 8500 военнослужещи в Силите за отговор на НАТО и прехвърлянето на група самолетоносачи и самолетоносача "Хари Труман" към командването на НАТО в Средиземно море", се казва в изявлението.

В него се подчертава, че "други страни от алианса също допринасят със свои сили за НАТО на земя, по вода и въздух". Той заяви, че алиансът е повишил готовността на силите си за бързо реагиране и обмисля разполагането на допълнителни бойни групи в югоизточната част на Европа. Столтенберг смята, че разполагането на новите сили на НАТО в близост до границите на Русия е "отбранително и пропорционално", а мярката "изпраща сигнал, че алиансът ще направи всичко необходимо, за да защити всички държави-членки".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Ъхъ
    Останалите са сдухани дъртаци и чичаци които си мислят че така ще се върнат младините им и ще могат да вдигат отново оная работа, хаха, няма толкова нелепи надежди но все пак русоробчетата са си мизерници без много акъл в кухата кратуна.
  • -1
    5
    Ъхъ
    Ами как може....лесно. Колко да е трудно да убедиш някой панелен скот, скашкан пърдухал че като излезем от НАТО и ЕС ще секвестират новата тойота на комшията която толкова много го дразни и ще я впрегнат в някое народоугодно дело например ъъъъ да вози войничета в казармата.
  • -2
    4
    darkaveng
    Българин, 08:16 | 3.2.2022 г., баце????
  • 1
    3
    Българин
    Чудя се как може да има малоумници като Копейкин и слабоумните му поседователи! Искат да излезем от НАТО, ЕС и прочее. Ами нали ако това стане точно за няма и 1 седмица Турция ще ни прегази, както хибридните рашистки окупатори прегазиха Крим??? Безродни антибългари са това!!!!!!!!!!!!!!
  • 2
    2
    Covid-балонът се спука
    Вън от НАТО, ЕС, ООН и СЗО!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари