Четвърти случай на денга у нас

2
Заболяването се пренася от тигровия комар
Заболяването се пренася от тигровия комар Видео: NOVA

Заболяването се пренася от тигровия комар

Кои змии са опасни? Има ли драстично увеличение на ухапаните от кърлеж? Могат ли и комарите да предават лаймска болест? Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обясни, че отдавна на територията на страната има тигрови комари.

"Това е тропически комар. Но отдавна със затоплянето и влагата, той се разпространи доста широко, предимно в Южна Европа".

Тя съобщи, че насекомото не е опасно. "Но пренася тропически болести, които ги няма в нашите ширини, като денга. В световен мащаб има общ подем на заболеваемостта от денга, в България имаме вече четвърти случай. Но всички са вносни случаи, пренесени от друга държава", поясни директора на НЦЗПБ, цитирана от NOVA.

"За България няма риск. Имаме единични случаи, освен това заболяването не е протичало тежко", поясни тя.

"Две са опасните змии за нас - усойница и пепелянка. Много рядко се случва ухапване и освен това, трябва да знаем, че има противозмийски серум. Той е българско производство", посочи тя и допълни, че няма случаи на ухапани от влечугите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Аз
    да попитам къде може да се осигурим противозмийски серум?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари