Росен Христов: Няма опасност при промяна на източника на свежо ядрено гориво

0
Очаквам след февруари да успеем да смъкнем надолу цената на газа, каза енергийният министър
Очаквам след февруари да успеем да смъкнем надолу цената на газа, каза енергийният министър Снимка: МС

Очаквам след февруари да успеем да смъкнем надолу цената на газа, каза енергийният министър

Не се застрашава и ядрената безопасност, всички наши действия са съгласувани с независимите регулатори в България и в Европа. Тези решения са високонадеждни, безопасни”.

Това заяви по NOVA енергийният министър Росен Христов. По-рано през деня бе подписано споразумение между АЕЦ „Козлодуй” и „Фраматом” за доставка на свежо ядрено гориво.

Досега руска фирма извозваше отработеното ядрено гориво, но заради войната в Украйна има застой в извозването на отработеното ядрено гориво от страната ни.

„Моите очаквания са да намерим решение на европейско ниво. На този етап то (ядреното гориво) се складира у нас. 50 до 100 г. е краткосрочното съхранение. Очакваме на европейско ниво да се намери решение”, каза Христов и допълни, че френска компания предлага решение на въпроса, но към момента то не е финансово изгодно за нас.

Относно споразумението с „Фраматом” той обясни, че това е договор с отложено действие. И двата договора влизат в сила при изпълнение на определени задачи, уточни Христов.

По повод днешното заседание на КЕВР той каза, че зимните месеци са най-тежките, с най-голямо потребление на газ.

„Очаквам след февруари да успеем да смъкнем надолу цената на газа. По-голямото потребление вдига цената на газа, исторически зимните месеци са били по-скъпи. Плащаме грешките на предишното правителство – цената при нас се вдига заради скъпия газ, нагнетен в хранилището „Чирен”. Имаме добри оферти, успяхме да осигурим терминали за доставка, включително – приключваме преговорите с Турция, което е голям пробив. Имаме по-силна позиция за доставчиците на втечнен газ, говорим за дългосрочни договори”, каза Христов и допълни, че перспективата е добра.

Запитан дали е нужно да бъдат разгледани отново сроковете за намаляване на емисиите парникови газове, енергийният министър отговори утвърдително. „Постигането на тези цели може да стане само със затваряне на мощности, което е опасност и за националната ни сигурност. Очакваме разговори и отстъпки от Европа”, допълни Румен Христов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    предател е този на снимката
    Докато не се решите да изгоните сащническия посланик от България и късане на дипломацията със сащ - така ще е! България вече е опасна държава за региона! Запомнете отсега кой е сключил договора от българска страна и при кой премиер, при кой президент на България, помнете кой натискаше да се сключи този договор и помнете имената на русофобите, които приказваха за "диверсификация на ядреното гориво за АЕЦ"! За сащническия посланик в случай на авария е лесно - качва се на самолетчето си и излита за сащ! След време ще има заглавия като "ДАНС издирва лицата x. x. x. и x .x. x. в шпионаж за друга държава и за сключване на неизгодни договори в полза отново на чужда държава"! И така...
  • 12
    1
    Предложение
    Понеже франсетата от „Фраматом” НЕ ИСКАТ и НЯМА да извозват ОТРАБОТЕНИТЕ РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ, за разлика от досегашният ни руски доставчик, предлагам отработеното ядрено гориво да се съхранява в избените помещения на Народното събрание! Чудесен избор на място, за следващите 50 – 100 години занапред – хем обитаващите сградата ще бъдат „катализирани“ да работят по-бързо и качествено (ще им пари под гъзовете, а може да им дойде и акълът в главите прости!), хем разходите за отопление и осветление на сградата вероятно ще намалеят, тъй като ония оядените боклуци ще вървят и ще си светкат сами в тъмното!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари